Čenkovice

Obec Čenkovice bychom hledali v Orlických horách. Spadá do okresu Ústí nad Orlicí, rozkládá se na Bukové hoře a leží na rozhraní Orlických hor a Jeseníků. Obcí protéká malý potůček Čenkovička. V Čenkovicích žije 190 stálých obyvatel. Průměrná nadmořská výška je cca 670 metrů nad mořem.

První zmínka o obci se datuje do roku 1304. Původ jména pochází pravděpodobně z let 1270-1300. Své nynější jméno dostala obec po Čeňkovi. Název sám vznikl za dob posledních z rodů Přemyslovců, tedy Otakar II. A Václav II. Původní obyvatelstvo bylo pouze české. Zlom nastal po Bitvě na Bílé hoře. Roku 1620 se začalo do české vsi stěhovat německé obyvatelstvo. Osada byla rozdělena do dvou částí. Jedna z částí patřila výhradně českému obyvatelstvu a ta druhá část německému obyvatelstvu.

V zimních chladných měsících nabízí obec Čenkovice sportovní vyžití. Přímo v obci se totiž nachází lyžařské středisko, které má hned několik „nej“. Lyžařské středisko je největší v Pardubickém kraji. Můžete si zde zalyžovat na 7 sjezdových tratích. Nahoru vás vyveze devět vleků. Můžete si zalyžovat na sjezdových tratích o celkové délce 5 kilometrů. Areál je vhodný také pro rodiny s dětmi. Pro ty nejmenší je zde připraven dětský vlek, který je vedle 50 metrů dlouhé sjezdové tratě. Obtížnosti sjezdových tratí se pohybují od lehké, tedy modré, až po víceméně obtížnou, červenou. Nejen s dětmi můžete vybít sovu energii na oblíbeném snowtubingu nebo ve snowparku. Je zde k dispozici také krásné romantické lyžování za umělého osvětlení. Pokud budete potřebovat nějaké služby, rozhodně nemusíte mít obavy, že by v areálu nebyly poskytnuty. Můžete navštívit lyžařskou školu, školku pro nejmenší nebo občerstvení.

Pokud jste příznivci běžeckých disciplín, určitě využijte 65 kilometrů pravidelně opravovaných běžeckých tratí. Napojíte se na ně přímo v lyžařském středisku Čenkovice. Cesta vede na hřebenech hor z Bukové hory přes Suchý Vrch, dále na Vysoký kámen nad Mladkovem.

Oblast v Orlických horách je vynikajícím typem na letní dovolenou. Pokud máte rádi pěší turistiku nebo horská kola, tato oblast je určitě skvělou volbou. Obec Čenkovice ale nabízí i netradiční zábavu. V teplých dnech je možné zapůjčit si horské koloběžky nebo se zúčastnit závodů v travním lyžování. Zajímavostí a turistickým lákadlem je vojenská pevnost Bouda.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno