Desná

DesnáMěsto Desná se rozkládá v Jizerských horách. Jizerské hory jsou nejseverněji položené pohoří v České republice. Sousedí s Krkonošemi nebo s Lužickými horami. Největší horou je 1124 metrů nad mořem vysoký Smrk. Část pohoří zasahuje až do Polského území. Pohoří také nabízí jedny z nejstarších chráněných krajinných oblastí. Protékají zde známé řeky jako Lomnice, Kamenice nebo Jizera.

Městečko bylo založeno v roce 1961. Nechal ho vystavět Albrecht Maxmilián Desfour. Také po něm bylo místo pojmenováno jako Desfoursdorf. Říčka Desná, která zde protéká, napomohla k utvoření nového jména. Místní obyvatelé si oblíbili název Dessendorf (Desná), který se také později uchytil. Řeka Desná byla také příčinou začátků sklářství. Lidé ve městě využívali energii z vodního zdroje a vyráběli skleněné výrobky.

Město Desná je místem přímo stvořeným pro zimní radovánky. Jsou zde dokonce dvě lyžařská střediska. Turisté mohou využívat 5 vleku a 4,3 km dlouhé sjezdové trati. Lyžařská sezóna je také velice dlouhá, což je pozitivní. Díky vysokým nadmořským výškám, v kterých Desná leží, se v areálu drží sníh déle a to až do jarních měsíců. Sportovní vyžití tedy mohou lyžaři prožít i v dubnu. Samozřejmostí je také umělé zasněžování v případě nedostatku sněhu. Lyžařské areály jsou přizpůsobeny profesionálům, amatérům ale také začátečníkům. Na své si zde přijde opravdu každý. Snowboardisté mohou vyzkoušet skokanské můstky.

Pro milovníky běžkování jsou k dispozici dlouhé upravené trasy, které se napojují až na Jizerskou magistrálu.

Město a okolí města Desná není navštěvované jen v zimním období. Oblíbeným cílem turistů je také v létě. Krásná příroda a zajímavosti v okolí neustále lákají nejen Čechy. Vrcholy mohou turisté zdolat pěšky nebo také na cyklostezkách. Kouzelným místem je jizerskohorská rozhledna Hvězda nebo trasa přes hřeben Jizerských hor. Velice atraktivním může být možnost půjčení koně nebo jízda v kočáře. Turisté také mohou projít výcvikem jízdy na koni.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno