Kořenov

KořenovMěsto Kořenov se nachází v krásné horské oblasti mezi Krkonošemi a Jizerskými horami. Rozkládá se poblíž města Jablonec nad Nisou. Kouzelná příroda okolo města patří mezi Chráněné krajinné oblasti Jizerských hor. Jeho nadmořská výška je 750 metrů nad mořem. Stálých obyvatel není mnoho, město je spíše využíváno jako rekreační středisko, ale pohyb lidí v sezoně je zde vcelku velký.

Město Kořenov má zajímavou historii. Dříve se totiž horské město skládalo z více obcí. Z Polubného, Příchovic, Rejdic a Jizerky. Až v roce 1960 vznikla obec se svým nynějším názvem. Zajímavá historie prakticky zasahuje až do současné doby. Ve městě se totiž nacházejí tři kostely, více návsí a jiné zajímavosti související se vznikem obce jako samostatného celku. Od počátku 16. století byl Kořenov využíván k lovu. Dále zde lidé pracovali se sklem, uhlím nebo dřevem. V malebné oblasti byly založeny lázně, které ale později byly zrušeny.

Kořenov - JizeraV současné době je horské městečko využíváno především jako středisko zimních radovánek. V okolí se nachází 7 lyžařských vleků. Tato část Jizerských hor se navíc pyšní nejstarší lanovou dráhou v Jizerských horách. Kořenov má výbornou polohu. Poblíž se totiž nachází známá lyžařská střediska. Tím je Harrachov, Paseky nebo Rokytnice nad Jizerou. Oblast navíc nabízí spoustu zajímavých věcí. Navštívit zde turisté mohou známý „Hnojový dům“, ve kterém přebýval Gustav Ginzel. Gustav Ginzel byl horolezcem, přírodovědcem a vášnivým cestovatelem.

Příznivci běžkování si určitě přijdou na své tak jako milovníci sjezdu. Oblast je také vynikající pro tento typ sportu celkově, přírodní podmínky nabízejí skvělé možnosti. Trasy jsou opravované a napojují se na další trasy jako je Bedřichov, Smědava nebo Krkonoše. Nabízí tak turistům 60 km běžeckých tratí. Město Kořenov se také napojuje na Jizerskou magistrálu. Cesta není obtížná, zvládnou ji tedy i méně zdatní sportovci.

Kořenov je také vynikajícím typem na letní dovolenou. Projít krásnou přírodou můžou turisté po pěších cestách nebo po vyznačených cyklostezkách. Je zde k dispozici více než 100 kilometrů cyklotras. Samotné město nabízí spoustu zábavy. Naleznete tu minigolf, bowling nebo lanové centrum.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno