Velká Úpa

Velká ÚpaObec Velká Úpa se nachází v Krkonoších. Leží v krásné krajině našich nejznámějších hor. Nadmořská výška dosahuje až 1060 metrů nad mořem. Obec je navštěvována turisty a je velmi oblíbeným střediskem zimních radovánek. Velká Úpa má nejednu výhodu. Obec je například řazena pod Pec pod Sněžkou a její pravá část spadá pod svahy Javoru, Vlašského vrchu a Světlé hory. Což jí přináší značné výhody

Historie obce je uváděna už od 15. století. Tehdy bylo sídlo obydleno horníky. I když obec spadá pod Pec pod Sněžkou, byla osídlena nejdříve a její historie je údajně i starší. Svůj název dostala přibližně v 18. století. O 100 let později se obec začala dělit, a to na GroβAupa (Velká Úpa) I, II a III, ta se později přejmenovala na Pec pod Sněžkou. I přes to, že Velká Úpa požadovala samostatnost, je stále součástí známého lyžařského areálu.

Obec Velká Úpa nyní profituje především z cestovního ruchu. Obec je totiž významným lyžařským střediskem. Areál, který zde můžete navštívit, se jmenuje Skiport Velká Úpa. K dispozici jsou 3 sjezdové tratě. Jsou střední obtížnosti. Nahoru vás vyvezou 2 kotvové vleky nebo nová troj sedačková lanovka. I pro malé lyžaře je zde lanový vlek. Pokud není počasí příznivé, je v areálu možnost umělého zasněžování. Místo je skvělé pro příjemnou klidnou dovolenou. Při potížích mohou návštěvníci navštívit ski servis, lyžařské školy, půjčovny lyží nebo ski – crossové dráhy. Pokud si chcete zalyžovat na strmějších svazích, můžete svou cestu namířit na nedaleko vzdálenou Pec pod Sněžkou.

Přímo nad lyžařským areálem se napojíme na 5 km dlouhou běžeckou dráhu. Ta je pravidelně upravována. Dále se napojuje na Krkonošskou magistrálu. Pokud budete chtít dojet až do konečného cíle, ujedete okolo 80 km.

Obec je také oblíbeným typem na letní dovolenou. Nachází se zde turistické nebo cyklistické trasy. Je možné vypravit se na nejvyšší horu České republiky Sněžku. Turisté mohou využít lanovku z Pece pod Sněžkou nebo vylézt na horu „po svých“. Krkonoše se také nacházejí v chráněné krajinné oblasti. Příroda je prostě kouzelná. Lákadlem může být také čerstvý horský vzduch.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno