Vrchlabí

Vrchlabí - krajina
Vrchlabí – krajinaJos van Zetten / Foter

Toto kouzelné městečko se nachází v nejvyšším pohoří České republiky, v Krkonoších. Krásnému místu se také jinak přezdívá brána Krkonoš. A je tomu opravdu tak! Městečko se totiž rozkládá na 28 km čtverečních a to přímo uprostřed Krkonoš. Oblast je střediskem lyžování a jiných sportů. Vrchlabí má okolo 14 000 obyvatel. Jeho nadmořská výška není příliš vysoká, leží v 477 metrech nad mořem. Náleží pod Královehradecký kraj, okres Trutnov.

Město pamatuje dlouhou historii. První zmínky o obci Vrchlabí pochází z roku 1359. Tehdy osadu spravovali vladykové Haškové z Vrchlabí. Roku 1590 dochází ve Vrchlabí k rozvoji zpracování lnu. Výrobky byly vyváženy do Španělska nebo Itálie. S rozvojem hornictví, železářství a sklářství přicházelo do obce mnoho německého obyvatelstva. Poté roku 1624 vlastnil Vrchlabí Albrecht z Valdštejna. Vrchlabí prožívala obrovský hospodářský rozkvět. Původ názvu je odvozen od polohy osady. Je totiž umístěna na horním toku řeky Labe.

Vrchlabí je v současné době velice oblíbené mezi turisty. Město nabízí spoustu krásných památek. Je tedy skvělé nejen pro letní dovolenou, ale také pro relaxaci v zimním období. Jsou zde tři lyžařské areály. Kněžický vrch, Herlíkovice, Bubákov. Střediska jsou vhodná pro širokou veřejnost. Jsou zde k dispozici sjezdové tratě všech obtížností, zajišťují nám tak pohodlné a rozmanité lyžování. Dohromady je v areálech 8 vleků a 3 lanovky. Můžete si užít sněhu na 11,3 kilometrech sjezdových tratí. Do středisek je možné cestovat autem. Dále je také velice výhodný ski bus, který jezdí z okolních měst a vesnic. Pokud nebude dostatek sněhu, je k dispozici umělé zasněžování. Nechybí ani služby jako je ski servis, půjčovna lyží a snowboardů, občerstvení nebo parkoviště.

Pokud si chcete odpočinout od sjezdu a raději byste si vyjeli na výlet krásnou zasněženou krajinou, vyrazte na běžky. Přímo z areálu Kněžický vrch se napojíte na běžecké trasy Benecka a Horních Míseček, které jsou dlouhé cca 50 kilometrů.

Vrchlabí je ale krásné i v horkých letních dnech. Jednou z nejkrásnějších památek Vrchlabí je zámek, který je vystaven v renesančním slohu. Zajímavostí je, že je řazen mezi první stavby svého druhu na území České republiky. Dále je zde k vidění stará radnice z roku 1591, děkanský kostel sv. Vavřince nebo původní barokní most se sochou Jana Nepomuckého.

Sportem ku zdraví, tedy do Vrchlabí ku zdraví. Také cykloturistika je v oblasti velice oblíbená. Jsou tu přehledně značené trasy, které se táhnou krásnou krajinou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno