Železná Ruda

Město Železná Ruda leží na Šumavě. Nachází se na hranici s Českou republikou, Německem a Rakouskem. Největším vrcholem Šumavy je Velký Javor, který se tyčí do výšky 1 456 metrů nad mořem, nedaleko Železné Rudy. Město samotné leží v údolí řeky Řezné a prakticky ze všech stran je obklopeno horskými vrcholy. K Železné Rudě náleží více měst, jako jsou Alžbětín, Špičák, Hojsova Stráž a Pancíř. Místo je skvělé pro dovolenou v zimě, ale také v létě. Vrcholy obklopující město tvoří krásné výhledy.

Původ jména města pochází z nalezišť železné rudy. Ta byla objevena v původní osadě. Je datována do první poloviny 16. století. Tehdy městem vedla důležitá obchodní stezka, vedoucí do Bavorska. Prakticky celá historie Železné Rudy je založena na těžbě. Zprvu byl předpoklad naleziště zlata. Po vytěžení všechny rudy nastalo skleněné období. Také zde byla zásoba dřeva, křemenu a vápence. Poté zde vedla důležitá železniční trať. Až na konci 19. století je město využíváno k cestovnímu ruchu. Ten je také hlavní obživou zdejších obyvatel.

Nyní je Železnorudsko využíváno k lyžařským rekreacím. Díky své poloze si mohou turisté zalyžovat na Velkém Javoru. V okolí je spoustu hotelů, které nabízejí vlastní sjezdovou trať. Sjezdové tratě nejsou mnohdy obtížné. Jsou určené především pro středně zdatné lyžaře. Na své si zde přijde opravdu každý. Velice vhodné je místo pro výlet s dětmi a rodinou.

Pokud jste příznivci běžkování, určitě si dovolenou užijete. Okolí totiž nabízí okolo 100 km běžeckých tras. Tratě vedou od Černého jezera až do Německa. Stopy jsou většinou obousměrné.

Železná Ruda je také velice krásná v letních měsících. Přímo ve městě je spousta restaurací a hotelů. Také je zde chrám Panny Marie Pomocné. Město je uzpůsobeno cestovnímu ruchu. V okolí se nachází Černé a Čertovo jezero. Z Železné Rudy vedou k jezerům nádherné nezapomenutelné stezky lesem. Procházky zeleným měkoučkým mechem za tichounkého šumu potůčku jsou jako vystřižené z Alenky v říši divů. Krásnými vodními plochami jsou také Prášilské jezero a jezero Laka. Dále je možné navštívit nedaleko vzdálený Bavorský les, který je Chráněnou krajinnou oblastí. Cílem může být Stezka v korunách stromů nebo aquapark ve městě Zwiesel.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno