By: Taras Kalapun

Cyklistika je nelepší ze sportů, protože se jí může věnovat úplně každý. Tento sport není finančně náročný a jeho fyzickou zátěž si můžeme zvolit sami. Kromě toho s cyklistikou můžeme spojit i velice příjemnou návštěvu různých míst a měst.

Cyklistika v Chřibech

Chřiby nás dokážou ovládnout jejich krásnou přírodou. A právě tuto přírodu si můžete vychutnávat na kole, díky bohaté síti cyklostezek, které jsou různých druhů. Některé jsou asfaltové, ale i milovníci adrenalinu si zde najdou své, protože pár cyklostezek vede přes náročný terén.

Kterou stezku mám zvolit?

Cyklostezek je zde bohatá síť a každý si může zvolit tu svou trasu. Také záleží na tom, kolik kilometrů a v jakém terénu sami zvládnete. Jednak z těchto tras je také trasy, která je přibližně čtyřicet kilometrů dlouhá. A je určena spíše pro lidi, kteří již za sebou mají nějaké kilometry, protože jde o poměrně náročnou trasu. Tato trasa je vhodnější pro horská kola.

Kudy tato stezka vede?

Roštín – Bunč – Brdo – Vlčák – Buchlov – Pod Břesteckou skálou – Salaš – Bunč – Roštín

Tato trasa začíná v Roštíně a hned vás čeká kopeček kolem koupaliště a kapličky. Poté se dáte na lesní cestu, kde nejdříve jedete po zelené a později po žluté turistické značce. A u Bunče změníte barvu značky, což je červená, která vás dovede do Buchlova. Pak vás čeká stoupání až na rozhlednu na Brdu a cestou můžete spatřit i zbytky Baťovy dálnice. Po té vás nemine motorest Samota, kde se můžete občerstvit a odtud pak budete pokračovat po nové turistické lávce, která vás povede na Střílecký hrad, do Koryčan anebo k zřícenině hradu Cimburka. Pak už vás čeká jen hrad Buchlov a odtud sjezd k rozcestí Pod Břesteckou skálou. A poté se napojíte na cyklostezku Salaš, kde si můžete dobít energii nějakým dobrým jídlem. Poté zamíříte na Bunč a po zelená a žluté trasy vás čeká Roštín a už stále jen do kopce.

Co mohu po cestě vidět?

  • Roštín – je jedna z nejstarších obcí, která je výjimečná svým pramenem, v jehož blízkosti se také nachází kaple. V této obci také najdeme koupaliště, kde je plavecký, ale také dětský bazén s ohřívanou vodou a také rekreační areál, kde můžete vyzkoušet různé sporty.
  • Bunč – je nejznámější turistické rozcestí, které není ničím nějak extra zvláštní. Jen se odtud dostanete do různých míst. A také je ti dřevěná lavice, kde si můžete vytáhnout nachystanou svačinu.
  • Rozhledna Brdo – tato rozhledna byla původně jen dřevěná vyhlídka, ale ta byla přestavěna a nyní jde o nejvyšší kamennou rozhlednu na Moravě. Z této rozhledny se vám budou nabízet krásné pohledy na celé Chřiby, ale také na Beskydy, Roháče, Malou Fatru či Jeseníky.
  • Hrad Buchlov – a poslední místo, na které byste při této trase neměli zapomenout je hrad Buchlov. Tento hrad patří mezi nejstarší hrady a hodně oblíbenému turistickému cíli. Samozřejmě, že si můžete hrad projít, anebo také můžete nově navštívit lesnickou naučnou stezku, kde uvidíte dřevěná zvířata v životní velikosti, což je rozhodně zajímavé.

Je plno krásných cyklostezek a vy si můžete vybrat, která se vám bude líbit.