Hory nabízejí krásné zážitky po celý rok. I když řekneme, že pojedeme na hory, většina si pomyslí, že pojedeme v zimě lyžovat. Ale hory jsou nádherné v každém ročním období. Na jaře, když se příroda probouzí, pomalu taje sníh, začíná se zelenat tráva, to je ten pravý čas na procházky a turistiku. Také je vhodný čas vyrazit na kole po určených cyklostezkách. Nadýcháme se čerstvého vzduchu, načerpáme nové síly.

Kdo miluje přírodu, ten by se určitě měl zajet podívat na Praděd. Jsou tam nádherné vyhlídky a určitě stojí za to, podívat se na Karlovu Studánku.

kytka / Pixabay

Určitě nejnavštěvovanější jsou Krkonoše. Nejvyšší pohoří je Sněžka. Tam míří spousta turistů. Někdo vyjede lanovkou, ti odvážnější vyjdou na vrchol Sněžky pěšky. Běžkaři se rádi vracejí na místa, které mají již projeté. V Krkonoších je tolik běžkařských tratí, které uspokojí dokonale každého běžkaře.

Krkonoše nám zanechají nelepší zážitky po všech stránkách. Dokonale se vyřádíme ve všech zimních sportech, poznáme krásnou přírodu, užijeme si i v nočních hodinách na sjezdovkách, které jsou perfektně osvíceny. Nebo můžeme zajít do baru, nebo diskotéku.

Ve Špindlerově Mlýně je i pěkný aqapark. Tam si skvěle užije celá rodina. K tomu, abychom si hor užili, určitě nestačí jeden den. Je dobré, když se ubytujeme na několik dní. Pak máme dost času na to, abychom si hor dokonale užili. V žádných horách není o ubytování nouze. Je sousta hotelů, třeba i s bazénem, saunou a masáží, nebo penziony, horské chaty, i ubytování v soukromí.

Na horách někdo hledá spíš klid a samotu. Procházky do přírody, nebo jen tak v klidu se projet na běžkách. Na to je dobré se ubytovat někde dál od lyžařského centra, spíš někde na samotě. To upřednostňují hlavně starší lidé, kteří si jedou hory odpočinout a ne se bavit v centru všeho dění. Naopak mladí lidé, kteří se rádi baví, vyhledávají raději rušno a zábavu v centrech lyžařských středisek. Přes den si zalyžovat, večer jít posedět do baru, to je hlavně pro mladé lidi bez dětí. I když i s dětmi se dá mnohé.

Některá střediska mají i službu hlídání dětí, v době když si chceme zalyžovat tam, kde by to děti ještě nezvládly. V takových případech je možné i dát děti do lyžařské školky, aby se naučily také lyžovat, nebo se v lyžování zlepšit. Vůbec jet na hory s dětmi. To je báječná možnost využití toho, že máme na ně čas, můžeme se jim věnovat a spolu si užijeme spoustu nových zážitků.

Určitě stojí za to, udělat si výlet třeba na Ještěd. Je to pár kilometrů od Liberce. Na jeho vrcholu je hotel s restaurací. Dostaneme se tam kabinkovou lanovkou. Z Ještědu je krásný výhled do okolí. Můžeme se podívat i dalekohledem do dálky. K lanovce se dostaneme i autem. Je tam k tomu určené parkoviště. Ty odvážnější si mohou na Ještěd vyšlápnout pěšky. Po úspěšném zdolání trasy si mohou posedět v restauraci. Vaří tam mezinárodní kuchyni.

Ski areál Ještěd nabízí upravené lyžařské tratě. Běžkaři je mají také. Je tady lyžařská školka pro děti, dětské lano, dětský koberec a mnoho dalšího. Občerstvení je pod vlekem.

Nejlepší by bylo, kdyby měl každý možnost navštívit v Čechách všechny hory. Každé jsou zajímavé něčím jiným. V každých je nádherná příroda. Asi nejvíce navštěvované jsou u nás Krkonoše. Není divu. Jsou krásné, po celý rok, stále je tam co objevovat. Jsou tam i bezvadné sjezdovky, ubytování, i zábavné akce. To ale neznamená, že na jiných horách to vše není. Jen je všude jinak hezky. Určitě hory patří k hojně navštěvovaným místům pro všechny. Užijí si zde lyžaři, běžkaři, ale také turisté a milovníci jízdy na kole. Na horách je lepší vzduch než ve městech.