Oblečení z merino vlny patří mezi nejuniverzálnější ze všech. Možná vás překvapí, že ač jde o vlnu, vyrábí se z ní také špičkové outdoorové oblečení nebo se požívá jako funkční spodní vrstva. Na využití merino vlny se zaměřila i norská značka Dale od Norway. Ta sídlí dodnes, i po více než 135 letech od svého vzniku, v norském údolí Dale mezi fjordy a specializuje se na výrobu funkčního oblečení a svetrů z vlny merino.

Co je vlastně merino

Ovčí vlna merino pochází ze speciálního plemene ovcí, které mají rouno ideálně přizpůsobené náročným klimatickým podmínkám, chladu a vlhku. Ve srovnání s běžnou vlnou „nekouše“ a je hedvábně hebká, odolná proti pachům, izoluje a přitom zůstává prodyšná. Navíc je produkce merino vlny šetrná k životnímu prostředí, a to samé se dá říct o výrobě oblečení značky Dale. Napadlo by vás, že je celý proces výroby merino svetru a dalších kousků je energeticky poháněný místními vodopády?

Tradiční materiál pro moderní životní styl

Vlněné výrobky Dale od Norway splňují požadavky na moderní a zdravý životní styl. Funkčnost a příjemnost materiálu vás nadchne, navíc se mu nemusí vyhýbat ani alergici, a to je přeci skvělé, vlněná vlákna jsou totiž antialergenní. Díky obsahu lanolinu a struktuře vlákna mají kapky vody tendenci po vlně stékat, čehož se dnes snaží výrobci různých materiálů pro výrobu oblečení složitě docílit pomocí nanotechnologií. Oděvy Dale of Norway vás mají za cíl ochránit před nepřízní počasí. Merino vlna je odolná proti pachům, snadno se vrství a má vynikající termoregulační vlastnosti. Oblečení můžete prát v běžné pračce a sušit v sušičce, nemusíte se bát, že bude vyžadovat nějaké náročné ošetřování.

Ne jen tak ledajaký svetr

V sortimentu této značky nalezneme bundy doplněné funkčními membránami pro nošení v téměř jakémkoliv počasí, do města i na hory, dále krásné norské svetry nebo třeba sukně. Svetr norský vzor je do chladného počasí ideální a zahřeje vás už od pohledu. Rozhodně se nemusíte bát, že by vám v něm bylo horko, udržuje vhodnou teplotu podle okolních podmínek. Vybrat si můžete ze široké nabídky barev a norských motivů, norský svetr může být na zip nebo přes hlavu, na knoflíky, s rolákem i kulatým výstřihem, nebo třeba s kožíškem. Nejde jen tak o ledajaké svetry, ochrání vás před větrem i deštěm a udrží vás v teple a suchu. Pokud vás nenapadlo, že i svetr může být funkční, tak teď dáte zapravdu, že tomu tak opravdu je.