To, jak vybrat lyže dětem, si řekneme příště. Nyní se zaměříme na ostatní vybavení, které často neřešíme až tak příliš.

Lyžařské boty nekupujte o několik čísel větší jen proto, aby dítěti vydržely delší dobu, je to holý nesmysl. Bota nesedí, nedrží na noze, vznikají otlaky, často však také omrzliny a dítě může být ze sportu rozmrzelé.

expresselblag / Pixabay

Zpravidla platí, že délka nohy odpovídá velikosti lyžařské boty, ale každý výrobce může mít jiné značení, proto boty pečivě vyzkoušejte. Mezi zadní částí boty a patou musí být při postavení místo minimálně na dva prsty a dítě se v ní musí cítit pohodlně.

Nejmenší lyžařské boty (ve velikosti 16 – 18) se často vyrábějí jen jednopřezkové, přičemž platí, že čím větší počet přezek, tím lepší opora pro nohu (čtyřpřezkové se vyrábějí zhruba od velikosti 20).

Nezapomínejte na bezpečí hlavy

Nezbytnou součástí vybavení je bezpečnostní helma, která nesmí být ani volná ani příliš těsná. Navíc musí splňovat alespoň základní bezpečností normu EN 1077. Při výběru ji zkoušejte spolu s kuklou a nezapomeňte ani na kvalitní rukavice a lyžařské brýle, jsou vyráběny z dvojitého skla proti pocení.

Chrániče páteře se vyrábějí už od velikosti 92, ale specializují se na ně spíše malé firmy (např. Protector Toddler Frosty).

Chrániče pro starší děti jsou již dostupnější a zaujmout Vás může třeba firma Rossignol, Scott nebo Dainese Kid WaistCoat. Pořizovací cena je celkem vysoká, okolo tisícikoruny, ale zrovna „páteřáky“ jsou nezbytnou investicí, která Vaše dítě ochrání před nebezpečným zraněním.

Pro juniory jsou k dostání i chrániče boků a hýždí (shorty) – jejich velikosti začínají na nejmenší dámské velikosti XS.