Cyklistika není vyloženě typický zimní sport. Na tom se asi většina lidí shodne. Přesto nemusí chladné počasí zákonitě znamenat, že odložíte své kolo k zaslouženému odpočinku. Obzvláště pokud je pro vás cyklistika skutečnou vášní, nechcete si ji odepřít ani ve ztížených podmínkách. To opravdu nemusíte. Mějte ale na paměti, že zimní ježdění si žádá důkladnější přípravu a hlavně kvalitní cyklistické oblečení.

Jak se tedy správně na kolo obléci, abychom se nevystavovali zdravotním rizikům? Obecně se vychází z tzv. teorie tří vrstev. První sací vrstva by měla, jak již z označení vyplývá, sát pot a odvádět ho na povrch. Ideální je v tomto případě triko z funkčního materiálu. Další vrstva je isolační. Tu by měl představovat zateplený cyklistický dres s dlouhým rukávem. Cílem je odvádění vlhkosti dál a udržení vytvořeného tepla.

Zimní cyklistické oblečení dotváří vrstva ochranná, která musí být schopna odstranit vyprodukovanou vlhkost. Bundu volíme podle počasí. Konkrétně podle intenzity chladu, síly větru a vlhkosti vzduchu. Není radno podceňovat ani dolní část těla. Nejlepší variantou jsou zateplené zimní cyklistické kalhoty s výstelkou. Důležitou funkci vykonávají také návleky na nohy, které skvěle odvádějí pot a v nepříznivých podmínkách vás rovněž velmi dobře chrání.

Zimní obuv

Zimní cykloturistika jde ruku v ruce s nepříjemným mrazem. Jeho působení na ruce řeší samozřejmě rukavice. Prsty na nohou by pak proti němu měla bránit kvalitní cyklistická obuv. Běžné tretry na většinu sezóny nejsou bohužel v zimě dokonale účinné, přestože si je někteří cyklisté doplňují o návleky. Většinou jsou vyráběny s cílem dobře ventilovat, což je v mrazivém počasí kontraproduktivní. Riskovat nachlazení jistě není ve vašem zájmu, a proto je více než vhodné pořídit si zimní cyklistické tretry. Jejich výhodou jsou mnohem lepší izolační vlastnosti a tím pádem nohy v teple.

Cyklistika v zimě je pro otrlejší jedince a vyžaduje jistou dávku sofistikovanosti. Pokud se na ni však připravíte rozumně a jste na kole raději než doma, nikdo vám vaše skvělé zážitky nemůže vymluvit.