ski-2098120_640

Vydat se do zahraniční bez pojištění je vždycky riziko, a když jedete vyloženě sportovat, tak to platí dvojnásobně. Ať už jste sebelepší lyžař, nikdy nevíte, s jakými lidmi se potkáte na svahu. Může vás omylem někdo srazit a neštěstí je na světě. Úrazy na horách bývají vážné, velmi pravděpodobně byste se nedoplatili.

Jedno je tedy jisté. Bez cestovního pojištění na hory vůbec nevyjíždějte, a to i když míříte třeba „jen“ do Rakouska. Druhou otázkou zůstává, jak takové pojištění vůbec vybrat. Jsou mezi nimi totiž rozdíly.

Hledejte pojištění na lyže

Některé pojišťovny mají proces objednání natolik jednoduchý, že se snad ani nemůžete splést. Příkladem je ERV Evropská pojišťovna (ervpojistovna.cz), u níž si prostě vyberete, že chcete pojištění s názvem „Na lyže“. Pak už máte v ceně zimní sporty a přizpůsobené limity pojistného plnění. Limity jsou přitom nastavené i s ohledem na to, do jak drahé země za lyžováním míříte. Nemusíte se tedy starat vlastně o nic.

Pokud si ale vyberete u jiné pojišťovny, dost možná vám nezbude nic jiného než si všechny tyto věci ohlídat sami. Míříte-li třeba do Švýcarska, chce to vyšší limity pojistného plnění. Pravděpodobně si budete také muset připlatit za extrémní sporty, do nichž se lyžování na horách často řadí.

Co ještě užijete

Dobré cestovní pojištění na hory není pouze o proplacení nákladů na zdravotní ošetření. Měli byste od něj chtít trochu více, například:

Pojištění škody způsobené třetím osobám. Tohle je na horách hodně důležité. Co když vaše dítě srazí cizího lyžaře, a ten si vlivem toho zlomí hůlku?

Pojištění vlastního vybavení proti krádeži. Máte drahé lyže, berete si s sebou outdoorovou kameru a spoustu dalších drahých hraček? Pojistěte si je proti krádeži.

Když už se budete pojišťovat, měli byste to udělat důkladně a ne pouze naklikat pár tlačítek. K čemu vám bude pojištění, které vám nakonec vůbec nevytrhne trn z paty?