Pustevny

PustevnyTuristické středisko Pustevny se nachází v Beskydech. Pohoří bychom našli na mapě na východě Moravy. Nachází se zde největší chráněná krajinná oblast České republiky, CHKO Beskydy. Pustevny se rozkládají v nadmořské výšce 1018 metrů nad mořem. Najdeme je v Radhošťské hornatině.

Historie Pusteven je velice zajímavá. Žili zde totiž poustevníci. Poslední z nich zde žil do roku 1874. Krásného místa si všimli členové frenštátského spolku „Pohorská jednota Radhošť“. Vystavěli zde útulny, které nesly název Pústevňa. Turisté ale Pustevny začali čím dál více navštěvovat. Byly tedy vystavěny další útulny. Na některých úpravách se podílel i významný český malíř Mikoláš Aleš. Byl také postaven hotel Tanečnica. V 80. letech se začaly útulny rekonstruovat a v té době byly pojaty za Národní kulturní památku.

V dnešní době je sídlo využíváno především jako lyžařské středisko. Je vskutku rozlehlé. Najdeme zde 10 vleků a 9 sjezdových tratí. Právě to zajišťuje pohodlné a plynulé lyžování. Délka tratí činí dohromady 12,5 km. Na své si přijdou profesionálové i amatéři. Sjezdovky jsou zde totiž přizpůsobené všem. Při nedostatku sněhu na svazích zde bez problému funguje umělé zasněžování. K dispozici je v areálu také ski servis, půjčovna lyží nebo dětských skútrů, restaurace, lyžařské školy nebo ubytování.

Okolí Pusteven je jako stvořené pro klidné projížďky na běžkách. Trasy jsou celkem pozvolné a nabízí krásný výhled do okolí. Jedna z tras vede na nedaleko tyčící se horu až do výšky 1 129 metrů nad mořem – Radhošť. Je zde také k dispozici upravovaná závodní trasa.

Oblast Pusteven je okouzlující také v létě. Turisté mohou navštívit mnoho zajímavých a ojedinělých míst. Jedním z nich je Čertův Mlýn. Nachází se v nadmořské výšce 1 207 metrů nad mořem. Čertova hora je oblíbená především díky svým krásným skalním útvarům. Pokud se vydáte jinou trasou, můžete dojít až na Radhošť. Cestou narazíte na sochu Radegasta, pohanského boha úrody, plodnosti, slunce a pohostinství. V nížinách a údolíčkách se rozkládají krásná města se spoustou zajímavostí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno