Soláň

Vrch a lyžařské středisko zvané Soláň je velice oblíbeným místem. Je známé podobně jako Pustevny, Bílý Kříž a jiná. Nachází se v Beskydech v nadmořské výšce 861 metrů nad mořem. Rozkládá se vprostřed hřebene vrchů na Vsetínsku. Lyžařské středisko a celkově celá oblast má třicetiletou tradici a je i prakticky největším areálem na Vsetínsku. Leží nedaleko města Rožnov pod Radhoštěm. Někdy se této krásné oblasti a přímo vrhu Soláni přezdívá „vrchem umělců“. Název má také své opodstatnění.

Původ vrchu je podle „Solné stezky“. Ta zde v minulosti vedla a vrch tedy převzal jméno po ní. Místo je odjakživa velice známým a významným bodem Valašska. Také proto zde později vznikla křižovatka obchodních cest. Tyto cesty byly velmi důležité. Také z toho důvodu na vrchu Soláň vznikla strážní stanice. Následně byl vybudován hostinec Barták. Hostinec prošel mnoha úpravami, ale i v současnosti si na toto místo zajít na příjemné posezení.

Nyní, v současné době je vrch Soláň přímo vynikajícím lyžařským střediskem – Soláň Sedlo. Je tu k dispozici 6 sjezdových tratí, které dohromady měří 4 kilometry. Naleznete zde všechny obtížnosti. Pro náročnější jsou zde vynikající podmínky. Můžou si totiž zalyžovat na černé sjezdovce, která nese jméno „Kamikaze“. Areál je ale vhodný také pro rodiny s dětmi a pro začátečníky.

Pokud by turista potřeboval nějakou službu, v areálu najde vše potřebné. Je zde ski servis, půjčovna lyží nebo snowboardů,snowpark nebo lyžařská škola i školka pro nejmenší z nás. Můžete si také zahřát ruce nad šálkem kávy nebo čaje v občerstvení. Můžete využít i večerního lyžování na nejdelší sjezdové trati střediska Sever.

Pokud jste milovníci běžeckých disciplín, místo je jako stvořené k tomuto typu sportu. Vrch Soláň se totiž tyčí uprostřed nejkrásnější části Beskyd. Běžecké tratě jsou 32 kilometrů dlouhé. Přímo na tuto trasu poté navazuje další krásná trasa, v oblasti Bumbálky. Skvělým místem je zkušební okruh dlouhý 1,5 kilometrů, který je dostupný přímo v lyžařském areálu Solaň Sedlo.

Centrum Valašska je jako stvořené pro cyklo výlety a turistické zážitky. Nejkrásnějším je sedlo Čatrák, který je křižovatkou turistickým cest. Právě zde si můžete vybrat trasu, která se vám bude líbit nejvíce. Co se týče sportu a kultury, je oblast také velice bohatou na tyto aktivity. Nedaleká městečka nabízí tenisové kurty (Velké Karlovice), dále aquapark (Rožnov pod Radhoštěm) a mnoho dalších.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno