Lyžování v Alpách nebo u nás?

Mléčná dráha - Sestriére (Piemont)
Mléčná dráha - Sestriére (Piemont)

Zimní sporty má rád téměř každý. Ovšem každý preferuje konkrétní vyžití. Někdo si raději zalyžuje, někdo má rád snowboarding, jiný rád běžky či sáně a jiný adrenalin. Právě některé tyto služby u nás ještě před pár lety nebyly dostupné a vyplatilo se tak vyrazit za něčím novým právě do Alp. Naše horská střediska se změnila k nepoznání a u nás tak leckdy máme i to, co v Alpách například ani nemají. Vyplatí se jezdit ještě lyžovat například do Francie nebo Itálie?

Cesta, jídlo a ubytování

Prvním, co každý ihned vysloví, jsou finance. Peníze jsou důležitým faktorem, podle kterého jsme někdy i nuceni volit naši dovolenou. Při představě dovolené v zahraničí, a to právě například v Itálii nebo ve Francii, máme na paměti poměrně vysoké ceny za jídlo a ubytování. Země s vyšší životní úrovní a často i s vyššími cenami právě v horských střediscích mohou být pro obyčejné lidi finančně nedostupné.

Lyžování v tuzemsku je poslední roky na vzestupu. Mnohé lyžařské areály prošly nákladnou rekonstrukcí, mají nové lanovky, zvětšují se sjezdovky a je poskytováno noční lyžování. Přesně jako například při lyžování ve Francii. Dostupnost je samozřejmě nesrovnatelně lepší a užít si můžeme vlastně to samé, ale levněji. Otázkou však je, je-li tomu úplně pravda.

Do Francie a Itálie ve skupině

foto_stredisko_2469Ceny služeb v posledních 4 letech v České republice vysoce stouply. Kdežto například v Itálii, která se dostala do značné finanční krize, ceny klesly. Lepší nabízet nějaké služby levněji, než žádné a draho. Tato cenová politika dělá z Itálie místo pro lyžování velmi atraktivní. Ubytování, ale i skipasy mohou přijít na stejné peníze, jako u nás. A konkrétně v Itálii lze při průzkumu konkrétních nabídek sehnat kvalitní jídlo za levnější ceny, než u nás.

Oslovilo Vás právě lyžování v Itálii nebo zmiňovaní Francie? Určitě Vás ale trápí ještě otázka cesty. Samotná cesta může vypadat draze, ale při dobrém naplánování lze výrazně ušetřit. Dobrým tipem, jak lze ušetřit, může být doprava ve spolupráci s cestovní kanceláří. V úvahu ale připadá i doprava vlakem. Kdo si nedokáže představit své cesty bez automobilu, kupříkladu díky chytré GPS navigaci, která Vás povede neplacenými úseky, můžete ve skupině lidí ušetřit i několik tisíc korun za cestu.