Na hory s cestovkou nebo na vlastní pěst?

spacak-primaLetošní dlouhá zima se ne a ne rozloučit, přesto se však první záchvěvy jara objevují. Přinejmenším prodejci si připravují jarní kolekce a čekají na jakoukoliv malou změnu v počasí, aby začali s prodejem. Outdoorové vybavení, spacáky, oblečení a obuv. Samozřejmě je již i ideální čas na první myšlenky budoucí letní dovolené. Dovolená s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst?

Nutnost volby

Cestování po vlastní ose a pouze podle svých vlastních plánů má mnohé výhody oproti dovolené s cestovní kanceláří. Ovšem lze to říct i opačně. Trendy posledních let však naznačují, že stále více dovolenkářů se vrací k oblíbeným výletům a dovoleným na vlastní pěst. A to jak u nás v tuzemsku, tak se vydávají i do zahraničí.

Spaní pod stanem a spaní pod širou hvězdnou oblohou, moderní kempy, zajímavé služby a atrakce a mnoho míst k poznání za běžné ceny. To je kupodivu dovolená v tuzemsku. Za posledních 20 let se tento styl dovolených velmi změnil. Dorazili moderní outdoorové pomůcky a vybavení, kempy a ubytovací areály se zaměřily na modernizaci, mnohé turistické destinace nabízí široké spektru atrakcí a to vše za vcelku normální ceny. Dovolená v Česku tak může být příjemným překvapením.

Vydejte se na hory

Dovolená u rozpáleného mořen nemusí být ono. Mnoho lidí tak hledá nějakou alternativu, která by rozvířila stereotypní dovolené u vody a na pláži. Aktivní dovolené zažívají velký boom. Jsou to především dovolené na horách, v kopcovité krajině a s tím spojené aktivity.

Hory jsou díky své nadmořské výšce většinou chladnější než nížiny. Pro nocování ale potřebujeme náležité vybavení. Počasí se přeci jen může častěji měnit, a proto se vyplatí mít kvalitní stany, ale i spací pytle. Dobrým tipem jsou spacáky Prima, které jsou připraveny na všechny druhy počasí.

Přes cestovní kancelář?

Dovolenou si lze nechat zorganizovat jak cestovní kanceláří, tak si ji můžeme celou naplánovat sami. Využít organizace cestovní kanceláře se vyplatí, pokud se vydáme na neznámá místa. Konkrétně to mohou být Alpy nebo Pyreneje. Mnoho turistů přeci jen napoprvé ocení zajištěnou organizace. Dovolená na horách v tuzemsku přes cestovní kancelář však může být zbytečný luxus.