By: Sunny

Itálie je známá krásou svých hor po celém světě. Ať už Alpy, či Apeniny, tato pohoří jsou vyhledávanými oblastmi pro turisty, dobrodruhy, lyžaře, nebo horolezce. A proč? Je to jednoduché. Krása těchto hor vás chytne za srdce. Zde můžete zažít dokonalé ticho, zde můžete splynout s přírodou. Celý svět vám najednou bude ležet u nohou. A kde přesně jsou ta nejkrásnější a nejzajímavější místa?

Mont Blanc

Mont Blanc je nejvyšší hora Alp a Evropy. Dosahuje výšky 4810 m. n. m. Na vrchol lidé vystoupili poprvé v roce 1786. Dnes se dá na Mont Blanc vyšplhat čtyřmi trasami nižší obtížnosti a množstvím horolezeckých výstupů. Obtížnějšími trasami jsou ledové a kombinované výstupy. Výstup na tuto horu je velice náročný, ovšem pohled z vrcholku stojí za to.

Gran Paradiso

Gran Paradiso je nejvyšší vrchol pohoří Grajské Alpy. Je to jedna z nejdostupnějších čtyřtisícovek. Vystoupit se na ni dá vysokohorskými cestami. Na vrcholku jsou tři ledovce. Celé území kolem této hory je národním parkem.

San Boldo

San Boldo je malý průsmyk na jižním úpatí Alp. Nachází se mezi obcemi Trichiana a Tóvena. Je zde jednosměrná silnice, která stoupá do sedla přes šest mostů a skrz pět tunelů. Dodnes je považována za vrchol technického umění.

Průsmyk Stelvio

Tento průsmyk se nachází ve Východních Alpách. Leží v nadmořské výšce 2758 m. n. m., je to tedy druhý nejvýše položený průsmyk v Alpách. Okolí tohoto průsmyku bylo v roce 1935 prohlášeno za národní park.

Velký Svatobernardský průsmyk

Tento průsmyk je nejníže položeným průsmykem v Alpách. Nachází se mezi horami Mont Blanc a Monte Rosa. Prochází jím státní hranice mezi Itálií a Švýcarskem. Je zde nádherná, člověkem nedotčená krajina.

Dolomity

Dolomity jsou jedním z pohoří Italských Alp. Jsou velice různorodé, v některých částech hodně nebezpečné. Turisty jsou velice vyhledávané. Jsou zde lyžařská střediska, turistické trasy i horolezecké výstupy. Zde si zkrátka každý příjde na své. Hlavními centry jsou Rocca Pietore, Alleghe a Falcade.

Corno Grande

Corno Grande je nejvyšší hora Apenin. Dosahuje výšky 2912 m. n. m. Pod jejím vrcholem se nachází nejjižnější ledovec v Evropě. První výstup na tuto horu byl uskutečněn v roce 1573. Hora leží v oblasti národního parku. Je to turisty velmi vyhledávaná oblast.

 

Italské hory a průsmyky jsou dokonalá místa, kde si lze i v dnešní uspěchané době vychutnat ničím nerušené ticho. Zde můžete vidět dechberoucí vyhlídky. Můžete si zde zalyžovat, či si sáhnout za hranice svých možností při šplhání na nejvyšší horu Evropy. Zkrátka a dobře, jet do Itálie, to prostě stojí za to.