Někoho baví chodit po horách. Ale je rozdíl mezi tím, když se řekne chodit po horách a mezi tím zdolat horu. Záleží na tom, kolik odvahy a síly v sobě skrýváte. A pokud byste si zdolávání chtěli vyzkoušet, tak právě Zugspitze se svými téměř tři tisíci metry je na to tou správnou horou.

nero235 / Pixabay

Trocha motivace, abychom se měli na co těšit

Tak jako z každé hory i ze Zugspitze se nabízejí krásné pohledy do okolí. Po cestě můžete pozorovat nejen louky, které jsou ve výškách úplně jiné a pro někoho kouzelné, protože jejich fauna i flora je jedinečná, ale také vrcholky hor, které se nacházejí v okolí, což je samozřejmě také zajímavé, už jen proto, že můžete srovnávat výškové rozdíly.

Když se dostanete až na vrchol Zugspitze, tak spatříte jediný ledovec celého Německa. A pokud se zde vydáte v zimě, tak si určitě sebou vezměte lyže, protože sjezd dolů je také nezapomenutelný zážitek.

Nahoru se nechám vyvést

Zdolat Zugspitze můžete několika způsoby. Pokud si nevěříte anebo nemáte dostatečnou kondici na to, abyste nejvyšší horu Německa zdolali po svých, můžete využít lanovky. Samozřejmě, že jízda lanovkou není zadarmo a ve většině případů bývá poměrně drahá, což je i zde.

Chci, aby mi v žilách proudila krev

A další způsob mohou využít lidé, kteří mají rádi dobrodružství a extrémní sporty, protože na Zugspitze lze vyběhnout. Jedná se o trasu, která je dlouhá asi šestnáct kilometrů a je náročná, protože je zde velké převýšení, takže pro mnohé to může být i nebezpečné. Navíc se zde rychle mění počasí a někdy tento běh končí i tragicky.

Zlatá střední cesta

A takovým kompromisem těchto dvou variant je zdolat Zugspitze pěšky. Existuje více tras, po kterých se můžete vydat na vrchol. Samozřejmě, že tyto trasy jsou přizpůsobeny i pro lidi, kteří nejsou zvyklí na takový výškový rozdíl, proto jsou na trasách chaty, kde si můžete odpočinout anebo dokonce i strávit noc, aby si tělo zvyklo nejen na klima, ale na tlak a řídký vzduch.

Pravdou je, že tyto chaty nejsou moc luxusní, protože jsou určeny zejména pro horolezce, avšak pro spánek to stačí. Přestože se vám tři tisíce metrů nezdá tak moc, jedná se o velké převýšení, které lidské tělo může špatně snášet, proto je důležité, abyste při výstupu na Zugspitze byli opravdu svědomití a nepřemáhali se.

Zdolat tak vysokou horu, jako je Zugspitze po svých, je opravdový zážitek, ale musíte být opravdu opatrní.