By: Leszek Kozlowski

TANAP je zkratka pro Tatranský národní park, který se nachází ve slovenských Tatrách. TANAP je tu od roku 1949 a za svůj cíl si dal ochránit přírodu v pohoří jak Vysokých Tater, tak i Západních Tater a Belianských Tater. Zde také můžete najít Gerlachovský štít, který je nejvyšším štítem a je vysoký 2 655 metrů nad mořem.

Tatranský národní park má rozlohu 73 800 hektarů a najdete zde více jak 1 300 druhů fauny a flóry. Pokud milujete turistiku a máte rádi přírodu, tak se vám jistě bude líbit. Rozhodně se v něm nachází spousta míst k výletům a vy si budete moci užít přírody a čistého vzduchu.

Možností ubytování je zde velká řada. Jsou zde chaty, chalupy, penziony i hotely. Dost se jich dá také sehnat na slevových portálech.

Jak se zde chovat

Všichni návštěvníci Tatranského národního parku jsou povinni chovat se tak, aby nepoškodili přírodu, rostliny a živočichy. Je zakázané trhat jakékoliv rostliny, či je jakkoliv jinak ničit. Živočichové se nesmí odchytávat, sbírat se nesmí chráněné nerosty či zkameněliny. Zákaz je také ničit dřeviny nebo je jinak poškozovat.

Pokud se vydáte do okolí, je nutné chodit pouze po vyznačených trasách. Nacházíte-li se v chráněném území 5. stupně, musíte se pohybovat pouze po turistických a naučných chodnících.

Nutné je také dodržovat čas a pěší turistice se věnovat pouze od východu slunce do té doby, než slunce zapadne. Pokud si sebou do Tatranského národního parku budete chtít vzít i svého psa, musí se pohybovat pouze s košíkem a na vodítku. Volný pohyb psů je zde přísně zakázán.

Vydáte-li se na tato místa na dovolenou, jistě se vám zde bude líbit. Slovensko má totiž taktéž své kouzlo a podívat se můžete na salaš, můžete ochutnat sýry, které se zde vyrábí, poznat nádherné kouty a užívat si bezchybného ubytování. Jistě prožijete krásné a nezapomenutelné okamžiky s přáteli či rodinou.