Pokud plánujete zimní dovolenou a chcete domů přijít opálení, aby vaše okolí poznalo, že jste si užívali zimu jinak, tak není problém. A zajímavé je, že nemusíte navštěvovat exotické dovolené, abyste přišli opálení, stačí jen, když pojedete na hory.

HebiFot / Pixabay

I na horách svítí sluníčko

Ačkoliv se to mnohým bude zdát jako vtip, tak i na horách se budete opalovat. Pravdou je, že sluníčko svítí neustále, a i když je venku zima, tak se sluníčko neschovává. A když jste na vrcholku hor, tak jste sluníčku ještě blíže, takže je jasné, že paprsky sluníčka se vás dotknou snáze, než když v létě chodíte po ulici v krátkých sukních či kalhotách. Dokonce se může stát, že pokud natrefíte na pěkné počasí a sluníčko se bude odrážet od sněhu, tak můžete domů přijet s vypáleními lyžařskými brýlemi.

Opalovací krém do tašky

Některé ženy mají u sebe opalovací krémy neustále, protože některá líčidla obsahují ochranné faktory proti slunci, avšak pokud jedete na dovolenou na hory, rozhodně si nezapomeňte s sebou do tašky sbalit i opalovací krém, protože jinak se na horách pěkně opálíte. Pravdou je, že když jste na vysokých horách, měli byste myslet i na vhodný faktor. Například, když jedete jen na malé sjezdovky do okolí, které mají jen pár metrů, tak se spálení rozhodně bát nemusíte, ale jestli se vydáte na nějaké vysoké hory do zahraničí, jako jsou Dolomity v Itálii či Alpy, tak rozhodně myslete, že čím vyšší faktor máte, tím více se chráníte před nezdravým slunečním zářením.

Faktory se nesčítají

Pokud si myslíte, že jste si sebou sbalili krém, který vás dostatečně nechrání, a tak si raději nanesete více vrstev anebo na líčidla s jistým faktorem ještě natřete krém na opalování, abyste dosáhli lepšího účinku, tak se rozhodně pletete, protože faktory se nesčítají. Avšak pokud máte krém s menším faktorem a nechcete se na horách opálit, tak stačí, když jej budete nanášet častěji.

Jak chránit před zářením jiné části těla?

Pokud jste na dovolené na horách, tak je pravděpodobné, že je všude sníh a tedy i zima, takže jste pořádně oblečení. Většinou vám trčí jen kousek obličeje, který vykukuje zpoza lyžařských brýlí a rty, protože všechno ostatní je schováno. A pávě rty jsou také velmi důležité a háklivé, proto bychom měli chránit i je. Mnozí používají různé balzámy na rty, což je rozhodně správně, avšak pokud se chcete opravdu dobře chránit, tak byste měli raději zvolit zinkovou mast, která je mnohem účinnější.

 

Opálit se můžete i na horách, protože jste sluníčku blíže. A proto byste neměli při své zimní dovolené zapomenout na opalovací krém a balzám na rty.