Patříte mezi nadšené cyklisty, kteří bez problémů brouzdají silnice i polňačky? Nebo se spíše raději jen projedete k nejbližšímu kostelíku, aby vám váš miláček nezrezl?

finkwolf / Pixabay

Tak či tak, kolo je nepopiratelně skvělým nástrojem, chcete-li se někam dostat rychleji, než chůzí, ale zároveň se vám nechce zbytečně vyhazovat peníze za jízdenky pro přepravu v dopravních prostředcích. Zvláště, když víte, že za peníze ušetřené z přepravy si můžete později koupit například o dně točené více…

Pokud máte v plánu strávit léto na bicyklu, ať už sám, s přáteli, nebo ve společnosti rodiny, jistě neprohloupíte, přečtete-li si naše typy, jak a kam si takhle vyrazit do Čech i do světa!

Jak takový cykloturistický zájezd vlastně vypadá?

Tento typ dovolené je skvělou alternativou pobytu klasického. Jde o dokonalé spojení zdravého pohybu a poznání. Jestli se nad tímto typem výletu rozmýšlíte poprvé, jistě vás budou zajímat možnosti, které se vám po realizační stránce nabízí.

Jako při každé aktivní rekreaci, si i zde můžete vybrat nejen destinaci a datum akce, ale také obtížnost a délku trasy.

Takovýto druh zájezdu se absolvuje převážně v kolektivu 12, 26, ale i 44 lidí spolu s průvodcem. V případě nějaké nečekané poruchy vašeho kola, bývá často přítomen i kvalifikovaný technik, který zajišťuje technickou podporu cyklo-zájezdu.

V určeném bodu cesty jsou, vždy stanoveny místa srazu s autobusem, kde si odpočinete, naberete síly, občerstvíte se a popřípadě pokračujete s průvodcem k nějakým turisty vyhledávaným místům, která jsou pro danou oblast charakteristická. Správný průvodce by vás měl o dané lokalitě dostatečně informovat a upozornit vás na zajímavosti přítomné v navštívené oblasti.

V případě, že vy, nebo některý z jiných účastníků zájezdu, nebudete schopni daný úsek na kole již absolvovat, lze se většinou domluvit na dokončení části trasy autobusem. Zájezdy jsou děleny dle náročnosti trasy tak, aby je zvládl každý, i ten, pro koho kolo není volbou číslo 1 a na svém bicyklu netráví dny i noci. Zároveň jsou zde však i zájezdy, kdy si na své přijdou i nefalšovaní, poctivě vytrénovaní cyklisté, kteří od této dovolené čekají pravděpodobně něco úplně jiného, než 70 km za den a ještě k tomu z kopečka. Cyklo-zájezdy jsou tak uzpůsobeny pro všechny výkonnostní i věkové kategorie, některé dokonce doporučované i rodinám s menšími dětmi.

Každý takový správný sportovní zájezd má automaticky i kulturní a poznávací nádech. V takovémto případě jsou vaše kola uložena v Mikrobuse, nebo minibuse a v zaplachtovaném malém přívěsu, ve kterém jsou speciálně a šetrně uchycené. Vy dále pokračujete pěší cestou k prohlídce dané oblasti, nebo za účelem návštěvy nějakého atraktivního místa, či památky.

Pokud se rozhodnete strávit na dovolené více dní, čekejte, že bude vaše tělo i kolo uloženo do přilehlého penzionu, ubytovny či kempu, nebo v případě zahraničních zájezdů do hotelu.

Součástí pobytu v ubytovnách bývávají povětšinou snídaně i večeře. Oběd si kupujete zvlášť podle vlastního výběru v takovém restauračním zařízení, které se nachází v blízkosti místa přestávky. Alternativním řešením bývají obědové balíčky, jenž vašim žaludkům budou s předstihem nachystány tak, aby vám dobili energii potřebnou pro dokončení zbytku trasy.