Patříte mezi milovníky zimních sportů a hodláte do nich zasvětit i své malé ratolesti? V tom případě se Vám určitě bude hodit náš manuál, který poradí, jak správně postupovat při výběru dětských lyží.

V první řadě se musíte soustředit na věk dítěte (počítejte s tím, že nové lyže můžete pořizovat i každé dva roky) a důležitou otázkou je nejen finanční dostupnost, ale hlavně bezpečnost pořízeného sportovního vybavení.

expresselblag / Pixabay

Zamyslete se nad tím, jak často budete hory navštěvovat a zda se Vám vyplatí investovat peníze do nového vybavení, nebo zvolit raději půjčovnu. Ať tak či tak, zaměřte se na důležité parametry, které určují vhodnost lyží pro Vaše dítě.

Kdy s lyžováním začít?

Lyžování je podle odborníků vhodné již pro velmi malé děti ve věku dvou nebo tří let. Lyže jsou v tomto případě většinou sedmdesáticentimetrové, přičemž hůlky nejsou potřeba. Důležitější je nácvik správné sportovní techniky než snížené soustředění a nebezpečí úrazu.

Hůlky můžete k lyžím zařadit, až Vaše ratolest v lyžování pokročí. Jsou k dostání v délce od 70 centimetrů, na trhu jsou však i nastavitelné.

Pro první pokusy o sjezd na sněhu určitě volte skeletové lyžařské boty a lyže s bezpečnostním vázáním. Bude možná chvíli trvat, než si malé dítě na dosud nepoznaný druh sportu zvykne a jde především o jeho bezpečnost. Nechcete přece riskovat zbytečný úraz způsobený výběrem nekvalitních plastových lyží nebo měkkých bot.

Jak zvolit délku lyží?

Délka dětských lyží by měla být zpravidla o deset až dvacet centimetrů kratší než je jeho výška, a ty nejmenší děti zvládnou dokonce i rozdíl třiceticentimetrový. Obecně tedy platí, že dítěti lyže sahají zhruba po bradu.

S delšími lyžemi mají děti problém zatáčet i brzdit a může je to zbytečně od sportu odrazovat. Značka není v případě dětských lyží až tak zásadní, jde o první začátky, kdy si dítě osvojí základy techniky. Nejde se na svah předvádět s vybavením, ale vyráží za zábavou a novým poznáním.

Podle kategorií a konstrukcí se lyže začínají dělit až zhruba od délky 130 centimetrů. Tehdy můžete volit mezi měkkými začátečnickými lyžemi, ale i modely pro zkušenější lyžaře (s dřevěným jádrem, výztuhami a podobně).

Kromě délky lyží je důležité sledovat i rádius, tzn. vykrojení. Čím více jsou vykrojené, tím jsou točivější a tím pádem lehčeji ovladatelné. Pokud si můžeme vybrat, volíme lyže s nejmenším poloměrem.

U nejkratších lyží (70 cm) se bude R pohybovat mezi 4 až 5 m, u metrových lyží by R neměl překročit 10 m. Lyže se ve většině případů prodávají současně i s vázáním. Do odborné montáže se však raději sami nepouštějte a svěřte ji specialistům.