Harrachov

harrachov-jizeraJedno z nejvýznamnějších zimních rekreačních a sportovních středisek je město Harrachov. Nachází se v západní části Krkonoš. Město leží na hranici s Polskem. Proto zde najdeme i hraniční přechod Harrachov – Jakuszyce. Harrachov se proslavil i skvělými službami, výbornými sněhovými podmínkami, nádhernými tipy na výlet, ale v neposlední řadě se zde koná i Světový pohár v letech na lyžích.

Historie Harrachova začíná někdy kolem 17. století. Byla zde založena obec Dörfl. Po nějaké době, kdy se zde usídlil rod Harrachů, se obec přejmenovala. Avšak původní název byl Harrachsdorf. Harrachov se však po světové válce ještě rozrostl. Byly k němu připojeny dvě obce. Nový svět a Rýžoviště.

Harrachov ale dokáže zaujmout nejen svými přednosti v oblasti sportu a rekreace. Harrachov nabízí i zajímavosti, které nás proslavují ve světě technickým zpracováním nebo unikátním řešením. Velmi zajímavá je totiž ozubnicová dráha mezi Harrachovem a Tanvaldem. Byla vyhlášená národní technickou památkou. Harrachov je proslulý ve světě i svojí sklářskou výrobou. Jedná se o prvotřídně zpracované sklo stylem foukání, broušení, rytí, malování nebo se zdobí jinými speciálními metodami.

Samotná historie sklářství v Harrachově a jeho okolí sahá až do 14. století. Je třeba také poukázat na zachování této tradice. Funguje zde skanzen, kde je právě výroba skla zachována. Nacházejí se zde nejstarší brusírny skla na světě. Jsou poháněné unikátní metodou vodní turbíny s původními dřevěnými stavy.

Náš tip: Chcete se ve svém oblečení cítit dobře? Využijte služeb style coache.

Současná doba je pro Harrachov příznivá v turistice, rekreaci a sportu. Jsou to také hlavní příjmy tohoto města. Najdeme zde několik druhů sjezdovek. Ať ty kratší vhodné pro začátečníky, nebo i delší pro pokročilé. Nechybí tu ani několik druhů obtížností. Sjezdovky jsou vhodné i pro milovníky snowboardu. Nechybí ani několik atrakcí. Bobová dráha, squash, fitness, bowling, kulturní akce a akce pro děti.

Své si zde najdou i lidé zajímající se o běžkování a poznávání přírody a divoké krajiny hor. Mnohé kilometry perfektně upravených běžkařských tras jsou vhodné jak pro začátečníky, tak pro pokročilé nebo rodiny s dětmi. Nechybí ani různé zajímavé naučné stezky.

harrachov-ubytovani

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno