hiking-1246836_640

Na české hory si můžete vyjít i v teniskách, pokud se však chystáte do Tater, Alp, Pyrenejí, či dokonce nějakých vyšších hor, dobrou obuv určitě potřebujete. Budete se v ní cítit jistější a také vás ochrání před nevyzpytatelným horským počasím.

V dobrých pohorkách vás nepřekvapí zima, déšť, říčka ani nepříjemně ostré šutry. Jenže podle čeho je vybrat?

Ujasněte si, na jaké túry nejčastěji chodíte

Jestliže chodíte pouze na jednodenní výlety za hezkého počasí a turistika je pro vás občasným koníčkem, určitě si kupte nízké trekové boty s textilním svrškem a v nižší cenové relaci. Kdybyste zmokli, večer je vysušíte a nic se neděje.

Naopak na několikadenní přechody hor už potřebujete lepší výbavu. Půjde-li o hory české či slovenské, vyberte si středně vysoké boty těsně nad kotník.

Na škobrtání písečnou sutí, balancování po velkých kamenech a klouzání se po sněhu potřebujete pevné kotníkové boty s pořádnou podrážkou.

Samostatnou kategorií jsou pak horolezci. Ti si pořizují boty s cenovkou i nad deset tisíc. O těch tu ale dnes řeč nebude.

Dávejte si pozor na materiál i provedení

Lepší outdoor obuv má kožený svršek, který se jen tak neprodře a drží nohu v teple. Ani textilní boty však nejsou špatné. Jsou totiž lehčí, dovolují více barevných kombinací, ale snáze se odřou a propustí zimu. Záleží, kam plánujete chodit a v jakém ročním období.

Vyplatí se investovat do ochranné membrány, díky níž boty dýchají, ale zároveň dovnitř nepustí déšť ani vodu z horského potůčku. Nemusí jít nutně o membránu Goretex, existují i jiní výrobci. Hlavně aby boty nějakou měly.

Dobré je, když mají boty vyztuženou špičku. Až zakopnete o balvan, palce vám za ni poděkují. Běžnou praxí jsou rovněž tkaničky uchycené o kovové háčky a očka, lépe se zavazují a déle vydrží.

Náš tip: Hledáte nejen trekingovou obuv, ale i kvalitní obuv do zaměstnání? Zdravotnická obuv musí být pohodlná a odpovídat normám – takovou najdete na www.infinitemedstyle.cz.

Velikostně nesmí být těsné

Až si půjdete trekové boty zkoušet, vezměte si takové ponožky, v nichž budete opravdu chodit na túry – třeba i silnější. Musíte si totiž ověřit, že je v botě dostatek místa. Na dlouhé chození rozhodně nejsou vhodné boty, které vám jsou těsné. Nemůžete počítat s jejich roztažením. Ani obuv o číslo větší však není vhodná, noha se v ní bude pohybovat, otlačí se a puchýř je na světě. V některých outdoor obchodech mají dokonce nakloněné roviny, na nichž se můžete projít a vyzkoušet si, jaké bude chodit v botách směrem do kopce a z kopce.