Česká Třebová

Česká TřebováMěsto Česká Třebová leží v Orlických horách. Místo je nádherné. Město patří k jednomu z největších v regionu. Má okolo čtrnácti tisíc obyvatel. Nadmořská výška nedosahuje vysokých čísel. Česká Třebová se rozkládá v údolí kouzelné říčky Třebovka. Leží v 375 metrech nad mořem.

Historie města je zajímavá a pamatuje již mnohé. První zmínka se datuje do roku 1278. Nejen tehdy, ale i dnes je město důležitou dopravní, především železniční, spojkou. Nejdříve byla osídlena pravá část říčky. Tento fakt také dokazuje rotunda svaté Kateřiny z 1. poloviny 13. století. Také původ názvu města je velice zajímavý. Ten totiž pochází ze staroslověnského slova triebiti, to znamená „mýtit les“. Název přinesli kolonisté, kteří také rozšířili obydlí. Ve městě Česká Třebová se dařilo textilním řemeslům. Dvakrát pak město zasáhl velký požár, který měl dlouholeté následky.

Město a okolí nenabízí pouze zajímavosti z oblasti železniční dopravy. V severní části se nachází lyžařská areál Peklák. Leží v nadmořské výšce 400 až 550 metrů nad mořem. Návštěvníkům jsou k dispozici dvě sjezdové tratě. Jsou 800 metrů a 1000 metrů dlouhé. Pokud jste milovníci večerního lyžování, máte vystaráno. Obě sjezdové tratě jsou vybaveny umělým osvětlením. Pokud by nebylo dost sněhu, areál je vybaven systémem na umělé zasněžování. Na vrchol sjezdové tratě lyžaře vyveze kotva. Co se týče služeb, turisté najdou vše, na co si vzpomenou. Je zde v nabídce lyžařská škola nebo školička pro nejmenší. Ski servis, půjčovna lyží, hlídání dětiček, občerstvení ve formě bufetu, anebo úschovna osobních věcí.

Pro příznivce běžkování se napojuje přímo na lyžařský areál 30 kilometrů dlouhá trasa. Cesta vede nad kouzelnou zalesněnou krajinnou.

Ve městě Česká Třebová mohou turisté navštívit mnoho zajímavých míst. Jsou zde k dispozici kinosály, různá divadelní představení nebo občasné koncerty. Okolí města tvoří především zelené rozlehlé pláně. Nejkrásnějším místem je park Javorka. Česká Třebová je místem sportu. Nejen, že je zde mnoho sportovních oddílů, ale také sportovních veřejných míst. Jsou zde vystavěna volejbalová, hokejbalová nebo tenisová hřiště. Pro zábavu je zde lanový park nebo skate park. Pokud se počasí nevydaří, mohou turisté navštívit posilovny nebo tělocvičny. Město má velkou rozlohu a pokaždé si člověk najde nějakou aktivitu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno