Kdo by alespoň jednou za život nechtěl navštívit Alpy? Pohoří táhnoucí se 1200 kilometrů přes sedm různých států, což neví úplně každý. Nejznámějšími státy, které jsou domovem tohoto majestátního pohoří, jsou Německo, Švýcarsko, Francie a Itálie s Rakouskem. V tuto chvíli se můžete sami zamyslet, zda znáte zbylé dva? Pokud ne, jsou to Slovinsko a Lichtenštejnsko. Když jsme teď o něco málo chytřejší, můžeme se podívat na pohoří i jako na turistický cíl.

tschink2010 / Pixabay

Pro každého z nás bude atraktivní jiná část a v tuto chvíli se koukneme pouze na, které jsou pro nás nejdostupnější. Náš národ nejraději navštěvuje Rakouskou část pohoří, a proto se na ni vrhneme jako na první.

Rakouské alpy

Dvě třetiny celého státu jsou pokryty právě Alpami, což je něco přes 65% celého povrchu. Je tedy téměř nemožné je minout, takže při výletování nemusíte mít strach, že byste snad zabloudili. Tato část je četně protkána vodními toky, které se linou kilometry a kilometry, takže utváří krásná údolí, což jistě oceníte v letním období. Čím výš se však vydáte, tím spíš musíte myslet na nepromokavé a teplé oblečení. Ani v červenci zde teplota nestoupá nad dvacet stupňů Celsia a tak ti z nás, co jsou zhýčkáni teplem, by mohli být překvapeni.

Ty z vás které zajímá fauna a flora bude jistě zajímat i toto rozložení, které se však netýká pouze rakouské části. Do sedmi set metrů výšky vás uchvátí louky, vinice a pole. Dále potom narazíte na husté lesy a to až do dvou tisíc metrů. Úplné vrcholky jsou domovem pro nižší rostliny, jako jsou zakrslé vrby a jiné kosodřeviny. Ze světa zvířat tu můžete narazit na kamzíky nebo i medvědy, ti jsou však velice neobvyklí.

Ne příliš překvapivým faktem je, že jsou Rakouské alpy také domovem národních parků, a to hned třech. Jsou to parky Vysoké Taury, Nockberge a Kalkalpen.

V zimním období zde jistě půjde turistika stranou a budete se především věnovat zimním sportům, což je častější důvod k návštěvě většiny z nás. Jelikož po celém Rakousku je na 6500 kilometrů sjezdovek v různých nadmořských výškách, je asi jasné, proč se jedná o jedno z nejnavštěvovanějších míst v zahraničí. Nejenom lyžaři si zde přijdou na své. Pro snowboardisty se zde téměř v každém areálu nachází park, kde mohou doslova řádit, jak je libo.

Pokud jde potom o ceny lyžování a ubytování, jedná se o nejnižší ceny v porovnání s dalšími částmi alp. Hlavním důvodem je hlavně vzdálenost, kterou musíme absolvovat od nás z Čech.