Bartošovice

Obec Bartošovice se nachází v Orlických horách. Leží přímo na hranicích České republiky a Polské republiky v Královehradeckém kraji v okrese Rychnov. Leží v nadmořské výšce 580 metrů nad mořem. Pod Bartošovice se řadí více obcí, jako jsou Nová Ves, Podlesí, Neratov, Malá Strana, nebo Vrchní Orlice.

V mnoha pramenech se uvádí vznik vesnice ve 13. století. Údaje jsou ale zřejmě nepřesné. První zmínka o obci se datuje do roku 1548. Tehdy se obec jmenovala Bartoušovice. Jméno měla podle hejtmana Jana Bartoušovského z Labouně. Ten totiž vlastnil dvůr, který tvořil základ vesnice. Název zůstal stejný až do 17. století. Poté byla kolonisty obec pojmenována na Batzdorf. Místem vedla významná obchodní stezka. Byl zde vystavěn kamenný most se sochou sv. Jana Nepomuckého. Byl také postaven kamenný kostel, po vyhoření dřevěného v roce 1618. Dříve vesnici obývalo téměř 3 000 lidí. Nyní má obec 196 stálých obyvatel.

V současné době se nachází v Bartošovicích krásné klidné lyžařské středisko. Lyžařská tradice započala už před 2. světovou válkou. Tehdy zde kovář vyráběl jasanové lyže. V obci bylo vybudováno lyžařské středisko Nella. V Bartošovicích jsou k dispozici 2 vleky a tři sjezdové tratě. První z nich je 400 m dlouhá poma. Pro děti je zde také 100 m dlouhá provazová lanovka. Ze sjezdovek je krásný výhled na zmíněnou obec Bartošovice. Pro zájemce je zde lyžařská a snowboardová škola. Skvělý je v areálu snowpark, ve kterém naleznou turisté mnoho „skokánků“ a překážek. Večerní lyžování mohou v Bartošovicích lyžaři využít pravidelně ve středu, v pátek a v sobotu. Zajímavostí je, že lyžařský areál Nella Bartošovice je vlastně nejstarším lyžařským areálem v České republice. Pro bezpečnost turistů je v obci vybudována plocha pro přistání vrtulníků.

Obec Bartošovice je navštěvována turisty i v letních měsících. Krásná krajina a rozmanitá příroda je jako stvořená pro klidnou dovolenou. Při vysokých teplotách můžete svůj výlet namířit do nedaleké přehrady Pastviny. Je zde krásné kouzelné údolíčko Zemská brána. Okolí nabízí dvě chráněné památky. Jednou z nich je rašelinná louka. K vidění je zde mnoho druhů zvláštních rostlin a zvířat. Další jsou podmáčené louky u Neratova. Cíle turisté mohou zdolat pěšky nebo na kole.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno