Praděd

Praded
Vlastula / Foter

Praděd je jedno z nejznámějších lyžařský středisek jak na Moravě, tak u nás. Ovšem ihned úvodem je si třeba ujasnit to, že se nejedná ani tak přímo o lyžařské středisko, jakožto o samotnou horu.

Praděd je známý i svým německým názvem. Ten mu dává jméno Altvater. Dosahuje úctyhodné výšky 1492 metrů nad mořem a je to tak nejvyšší hora Hrubého Jeseníku, celé Moravy a české části Slezska. Praděd se také nachází na samotné historické hranici Slezska a Moravy. I současné době bychom tu hranice našli. Hranice krajů a okresů. Dělí se zde kraje Moravskoslezský a Olomoucký a okresy Šumperk a Bruntál. Vrchol Pradědu je také snadno zapamatovatelný díky vysílači. Dosahuje výšky 162 metrů a je to nejvyšší bod České republiky (umělý).

Podíváme-li se do historie, zjistíme, že vrchol Pradědu nebyl prázdný ani před 100 lety. Stála zde kamenná rozhledna. Její vzhled napodoboval romantický starý gotický hrad. Byla postavena v rozmezí roků 1903 a 1912. Zasloužil se o to Moravskoslezský sudetský horský a turistický spolek. Její výška byla něco přes 32 metrů. Bohužel po druhé světové válce chátrala. A v roce 1959 byla v takovém stavu, že se sama od sebe zřítila.

Praděd
PradědMichal Sänger / Foter

Po určité době zde vyrostla dřevěná konstrukce s vysílačem. A v roce 1968 dokonce začala výstavba 162 metrů vysokého vysílače Praděd. Kvůli výstavbě byla také vybudována asfaltová silnice na Praděd z Ovčárny. Na vysílači je také vyhlídková plošina. Nachází se ve výšce 80 metrů a za dobrého počasí je vidět Lysá Hora, Radhošť, ale při troše štěstí i Vysoké Tatry anebo Nízké Alpy v Rakousku.

Praděd se pyšní specifickými a drsnými klimatickými podmínkami. Jsou zde perfektní sněhové podmínky a láká i na své přírodní krásy. Má také přezdívku jako „moravský ledovec“. Sníh se zde drží již od začátku října někdy až do konce května. Lyžuje se s úžasným výhledem a s nádhernou přírodou kolem a na přírodním sněhu. Ovšem pozor! Areál sjezdovek je v přírodní rezervaci.

Nechybí ani perfektní podmínky na běžky. Na Ovčárně najdeme 30 kilometrů běžeckých závodních tratí. O nouzi ve smyslu nedostatku aktivit se nemusíte bát ani v létě. Málokde najdete perfektní krajinu a přírodu s tolika možnostmi, jako na Pradědu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno