Přívrat

PřívratObec Přívrat se nachází v Orlických horách. Leží v Pardubickém kraji. Přívrat nemá příliš mnoho stálých obyvatel. Celkový počet se pohybuje okolo 300 stálých obyvatel, což není opravdu mnoho. Místo je tedy využíváno k turistickým účelům. Nadmořská výška Přívratu je 435 metrů nad mořem. Obec bychom přesněji hledali na Kozlovském hřbetu ve Svitavské pahorkatině.

První zmínka o obci Přívrat se datuje do roku 1455. Tehdy vznikla obec jako sídlo pro nižší šlechty. Právě ta se do těchto míst kolonizovala. Také původ jména místa je vskutku zajímavý. Jméno obce „Přívrat“ je odvozeno od slova převrat. Toto slovo znamenalo ve staré češtině „sedlo“ nebo „průsmyk v horském hřbetu“. Přívrat v minulosti náležel panství Brandýs nad Orlicí. Od roku 1945 obec patří k okresu Ústí nad Orlicí. Byla vždy samostatnou jednotkou, s výjimkou let 1989-1991. Tehdy se řadila pod Českou Třebovou.

Obec Přívrat je navštěvována v letních, ale i v zimních měsících. V severní části se nachází oblíbený lyžařský areál. Nabízí 3 sjezdovky a 2 vleky. Zalyžují si zde profesionálové, pokročilí, ale i začátečníci. Zdejší ski areál má dlouholetou tradici. Více jak čtvrt století zdejší svahy brázdí milovníci zimních sportů. Místo bylo ohodnoceno třemi hvězdičkami. Právě tento fakt zaručuje skvělé prostředí. Je zde možnost večerního lyžování při umělém osvětlení. Pokud chcete unavit sebe a své děti, k dispozici je i oblíbený snowtubing.

Město se nachází v trojúhelníku třech měst. Litomyšl, Ústí nad Orlicí a Česká Třebová. Do měst vedou turistické trasy, které jsou v krásném prostředí a přírodě. Pokud máte raději jízdu na kole, cyklostezky jsou zde dobře značené. Také milovníci adrenalinu si přijdou na své. Mají totiž možnost zapůjčit si horské koloběžky, sjezdovou tříkolku nebo dětské čtyřkolky. Pro mnohé z nás je to velice netradiční zážitek. Celá obec spolu s areálem je také velice vhodná pro rodiny s dětmi. Krásná a příjemná dovolená je zaručena jak v zimních, tak v letních měsících za každého počasí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno