Stachy

Obec Stachy leží na Šumavě. V pohoří, které se nachází na jihozápadě České republiky, na hranicích s Rakouskem a Německem. Nedaleko leží město Vimperk. Přímo obec Stachy bychom našli ve Stašské kotlině, mezi Churáňovem a Javorníkem. V této oblasti se mohou návštěvníci kochat nádhernou krajinou. Zasahuje sem totiž Chráněná krajinná oblast Šumava a Národní park Šumava. Nadmořská výška se pohybuje přibližně okolo 740 metrů nad mořem. V obci žije zhruba 1200 stálých obyvatel.

Počátek historie obce Stachy se datuje do 16. Století. Původní obyvatelstvo tvořili především Češi. Tehdy se sídlo jmenovalo Stachov. Stachov měl velkou rozlohu. Řadil pod sebe ještě mnoho obcí, jako byly: Jirkalov, Bláhov, Churáňov, Zadov, Kůsov a další. Obživou místních obyvatel byl především obchod. Lidé zde zpracovávali sklo. Známé byly výrobky ze dřeva, stachovské dřeváky a šindel. V roce 1839 se ve městě narodil hudební skladatel Andreas Hartauer. Ten složil píseň Tam v krásné Šumavě (Tief drin im Böhmerwald). Píseň si oblíbili lidé jak na české straně Šumavy, tak na německé straně.

V současné době je obec využívána především k zimním dovoleným. Turisté si totiž mohou užít sněhu ve známých lyžařských areálech, jako jsou Zadov nebo Churáňov. Místo je skvělé pro dovolené s rodinou a s dětmi. Nachází se zde 7 sjezdových tratí. Obtížnost tratí je lehká až střední. Délka svahů dosahuje 4,5 kilometrů. Návštěvníci zde najdou prakticky vše. K dispozici mají okolo 1000 lůžek, které jsou po celou sezónu plně obsazeny. Nejen tento fakt dokazuje, že obec Stachy je velice oblíbené lyžařské středisko. Pokud bychom potřebovali půjčit lyže nebo výbavu, jde zde ski servis. Nechybí také půjčovna lyží. Pro milovníky sjezdu za tmy je v nabídce večerní lyžování. Při nedostatku sněhu jsou sjezdové tratě uměle zasněžovány.

Pro zájemce běžkování jsou v okolí obce Zadovské běžecké trasy. Trasy jsou pravidelně upravované a nejsou příliš náročné. Je zde také k dispozici lyžařský běžecký stadion.

Obce Stachy, Zadov nebo Churáňov jsou navštěvovány také v létě. Místo je jako stvořené pro horské sporty. Jsou zde velice dobře značené turistické a cyklistické trasy. Zadov je prakticky centrem Šumavy. K vidění jsou krásné široké pláně nebo divoké vysoké hory a skály. Typů na výlet je opravdu mnoho.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno