Rokytnice nad Jizerou

Rokytnice nad Jizerou
martin.cvrcek / Foter

Obec Rokytnice nad Jizerou se rozkládá v největším pohoří České republiky Krkonoších. Co se týče nadmořské výšky, je obec velmi rozmanitá. V nejnižším bodě je obec položena 550 metrů nad mořem a v té nejvyšší dokonce 1315 metrů nad mořem. Chloubou a přímo dominantou Rokytnice nad Jizerou je Lysá hora tyčící se do výšky 1343 metrů nad mořem.

Obec má více názvů, které jsou zažité spíše místními lidmi. Jedním z nich je Krakonošova osada. Dalším evangelickým názvem vesnice je Kalich. Své opravdové nynější jméno získala díky Huťskému potoku. Tomu se kdysi přezdívalo Rokytnice. Název Rokytnice vznikl od slova „rokytná“, tedy voda protékající mezi vrbami. Obec Rokytnice nad Jizerou se rozděluje do více celků. Těmi jsou: Františkov, Horní a Dolní Rokytnice a Hleďsebe. Veliký význam v rozvoji obce měl sklářský a textilní průmysl.

Rokytnice nad Jizerou
Rokytnice nad Jizeroumartin.cvrcek / Foter

V oblasti Rokytnic nad Jizerou je hned několik lyžařských areálů. Komplex jako takový je velice oblíbený. Výhodou je, že areály umožňují lyžování ve všech areálech za jeden skipas. Celkové dráha sjezdových tratí je 32,5 kilometrů. Celkem vás nahoru na vrchol vyveze 28 vleků. Blíže bychom mohli uvést skiareál Horní Domky. Místo je turisty oblíbené především díky širokým sjezdovým tratím, které zajišťují pohodlí a komfort. Areál je vhodný pro všechny kategorie lyžařů. Je zde k dispozici 14 kilometrů svahů. Pokud je pro vás lyžování úplně neznámé nebo si chcete zdokonalit své nepříliš veliké zkušenosti, navštivte skiareál Studenov. Nachází se v blízkosti obce a jsou zde lehké a středně těžké svahy. Pokud se budete chtít občerstvit nebo si půjčit lyže, v areálu jsou všechna vaše přání splněna. K dispozici je zde také skiservis nebo lyžařská škola a školka. Do areálů jezdí SKIBUS, který má některé své spoje bezplatné.

Máte rádi běžecké disciplíny? Máte rádi krásnou přírodu a různorodou cestu? Pokud ano, určitě při své dovolené nezapomeňte strávit nějaký ten čas na běžkách. Je zde mnoho pravidelně upravovaných tratí. Tratě jsou součástí systému „Krkonoše – lyžařský běžecký ráj“. Díky tomu můžete využít až na 500 kilometrů tras různých obtížností.

Obec Rokytnice nad Jizerou a celá jeho oblast je i skvělým cílem vaší letní dovolené. Jsou zde k dispozici přehledně značené trasy pro cyklisty i pro pěší turisty. Krkonoše jako takové vytváří krásné obrazce a nezapomenutelné výhledy. Zajímavý je také kontrast přírody. Rozlehlé zelené kvetoucí pláně a na pozadí impozantní vrcholy se sněhovou čepičkou. Zábavnou dovolenou vám zaručí bowling, jízda na koni, tenisové kurty, horolezectví, bobová dráha nebo kuželna. Pro milovníky dobrodružství je jako stvořená ozubnicová dráha, neboli zubačka, která vede z Kořenova do Harrachova.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno