Zásada

Zásada_znakMěstys Zásada se nachází v Jizerských horách. Nejseverněji položené pohoří lemují Lužické hory a Krkonoše. Město náleží pod Liberecký kraj. Přiřazujeme ho k okresu Jablonec nad Nisou. Netradiční označení městys, tedy městečko, je něco mezi obcí a městem. Průměrná nadmořská výška se pohybuje okolo 525 metrů nad mořem. Žije zde 850 stálých obyvatel. Jejich průměrný věk se pohybuje okolo 40 let.

Historie sídla je velice dlouhá. První písemná zmínka o městysu Zásada se datuje do roku 1356. Místo vlastnil pán z rodu Železnice. Spravoval také jiné obce, jako byly Loužnice, Bratříkov, Držkov nebo Jablonec. Městys prý založil člen rodu Čuchů. Existovala prý tvrz toho rodu, která byla obestavěna a nazvána Zásada. Nejznámější z rodu byl Jan Čuch. Ten měl významnou pozici. Byl totiž maršálem krále Václava IV. Hlavním příjmem lidí bylo zemědělství. Byl významný prodej lněných výrobků a příze. Později, v roce 1870, se v městysu Zásady prosadila také sklářská výroba. Produkty byly vyváženy především do tehdejšího sousedního Německa, tedy Pruska. Ani jméno sídla není spjaté s významným člověkem nebo specifickým znakem oblasti. Zajímavostí je, že místu se také přezdívalo Malá Paříž, uchytil se ale název Zásada. V socialistické době místní obyvatelé hledali vyžití hlavně v oblasti sportu. Zakládaly se zde oddíly stolního tenisu, tenisu, kopané, sjezdového lyžování nebo spartakiády. Dnes funguje pouze oddíl fotbalový.

V současné době je městys a jeho okolí využíváno jako rekreační středisko. Návštěvníci si zde mohou užít sněhu na svou sjezdových tratí. Jejich obtížnost je střední. Příchozím je k dispozici ski servis. Nechybí ani večerní lyžování, které je turisty velice oblíbené. V případě nedostatku sněhu si zalyžujete na umělém sněhu. Zásada nabízí obchůdky s místní sklářskou výrobou. Malebné obchůdky se skleněnou bižuterií jsou typické pro městys.

Pokud byste měli chuť udělat si výlet na běžkách, můžete využít místní běžeckou trasu. Ta je pravidelně upravovaná. Vede ve směru na Zbytkov a Držkov. Cesta je poklidná a měří 6 kilometrů.

V letním období je místo oblíbené pro svou krásnou krajinu. Zelené pláně vedle krásné hornaté divoké přírody. Nejkrásnější je kochat se okolím na sedle horského kola. Terén je vhodný jak pro profesionály a náročnější cyklisty, tak i pro rekreační sportovce. Městečko je navštěvované také školami v přírodě. Místo je důkazem, že příroda umí doslova kouzlit.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno