Autor obrázku: Daniel Thornton

Máte-li rádi čistou přírodu, ve které si nebudete šlapat s ostatními turisty a návštěvníky doslova na paty, nemusíte cestovat do příliš vzdálených koutů světa. Stačí, když si zajedete na Slovensko, do Vysokých Tater. 26 vrcholů, které se zde nachází, je rozloženo na ploše 341 km2.  Navíc se nebudete muset trápit s dorozumíváním, všechno si vyřídíte a domluvíte jednoduše, česky.

V létě se dostanete na osm z těchto vrcholů, ostatní můžete navštívit jen s průvodcem. V zimě jsou bohužel všechny vrcholy uzavřeny. Není dobré zbytečně riskovat a proto pokud jsou v zimě některé trasy uzavřeny, nesnažte se je pokořit. Je dobré sledovat aktuální stav počasí a průchodnosti jednotlivých tras, zvláště v zimě se situace může rychle měnit. Předejdete tak zklamání, že jste se nedostali, kde jste chtěli.

Vyhledávané místa Vysokých Tater

Turisty vyhledávané místo je Velická dolina, která leží pod kolosálními svahy Gerlachovského štítu. Doliny celkově jsou v Tatrách velmi žádané a oblíbené. Mají pestré osazení a lemují je nádherné zalesněné plochy. Mezi další doliny patří i Bielovodská dolina, která je nejrozsáhlejší ze všech. Protéká přes ni potok Biela voda, a pokud zde zavítáte zjara, budete ohromeni nádherou, které louky poskytují. Za zmínku stojí i dolina Sedmi pramenů, které se říká i botanická zahrada Tater.

Máte-li rádi vodu a nebojíte se hloubky, podívejte se i na Velké Hincovo pleso, které je hluboké 53 metrů.

Autor obrázku: Ján Sokoly

Milovníci sportu nepřijdou zkrátka

Vysoké Tatry zaznamenávají v posledních letech opět rozmach lyžařské klientely. Velký podíl na tom má zdokonalení a obnova služeb. Hlavní střediska jsou Tatranská Lomnica, Štrbské pleso a Starý Smokovec.

Poslední jmenovaný ocení nenároční lyžaři, nebo rodiny s dětmi. Jsou zde totiž sjezdovky lehčí, takže jsou vhodné i pro učící se lyžaře. Ostatní dvě střediska nabízí nové široké sjezdovky, sedačkové lanovky a také vyžití těm, kdo upřednostňují volný styl. Nechybí tratě pro slalom a sjezd, běžkové tratě, které měří úctyhodných sedmnáct kilometrů a nezapomínají ani na snowboardisty.

Ubytování nezklame náročné ani „horaly“

Jistě si rezervujte s dostatečným předstihem postel, pokoj, nebo apartmá. Kvalitní nocleh můžete najít i v horských chatách, kterých je po svazích spousta.

Ceny se odvíjí od charakteru ubytování. Pohybují se už od 300,–Kč na osobu, postačí-li vám obyčejné chata. Chcete-li si dopřát luxusu, dobrého stavování a péče se vším všudy, bude se cena ubytování pohybovat v řádu tisíců korun.

Zavítáte-li do Vysokých Tater, určitě v sobě pocítíte stopu, kterou ve vás tyto velehory zanechají. Dobrou stopu a jistě i zrelaxovanou a odpočatou mysl.