Co dělat s podkluzováním či namrzáním lyží?

Jak na správnou péči o lyže
Jak na správnou péči o lyže, Autor obrázku: Rhys A.

Mazání běžek je klíčová součást jejich údržby, i když jste nadšený amatér a dopřejte si lyžování na horách jednou či dvakrát za rok. Odrazové vosky jsou vedle skluzových jedním ze základních druhů vosků a při jejich aplikaci můžete narazit na 2 nepříjemné problémy:

1. Podkluzování lyží

Začneme tím jednodušším – neposednými lyžemi, které ve sněhu podkluzují. To většinou znamená, že:

  • zvolený vosk byl příliš tvrdý,
  • na lyžích je ho příliš málo,
  • vosk z lyží sjel.

Cesta k nápravě není obtížná. V prvním kroku je potřeba očistit skluznici od sněhu a vody, aby nám nový nános vosku držel. U tuhých vosků je vhodné použít korek, kterým rozetřete předchozí vrstvu – ta se zahřeje a nová vrstva vosku se na ní bude lépe nanášet. Tekuté vosky (tzv. klistry) zahřejte pohyby dlaní simulující roztírání nebo použijte plynovou lampu.

Pak už můžete nanést novou vrstvu vosku (pro začátek velmi slabou). Rozetřete ji korkem (tuhý vosk) nebo rukou (klistr) a po zchladnutí vezměte běžky alespoň na půlkilometrovou procházku. Pokud se lyže stále smekají kvůli slabé vrstvě vosku, prodlužte mazací zónu a přidejte vosk i dopředu. Pokud ani toto nepomáhá, sáhněte po měkčím vosku.

2. Namrzání lyží

Za namrzáním lyží stojí přespříliš měkký vosk. Do něj se zarážejí krystalky sněhu, které zůstávají na skluznici a jízda na lyžích se tak stává velice namáhavou.

Jako první krok k nápravě očistěte skluznici od namrzlého sněhu a vezměte škrabku na sníh a led, který zůstal na vrstvě vosku. Skluznice musí být absolutně suchá, aby se dal nanést tvrdší vosk (vysušíte ji korkem nebo dlaní). Pak naneste novou vrstvu vosku a dbejte, aby dokonale překrývala tu starou – jinak vám lyže zase namrznou.

Závěrem

Při prvním mazání vždy začínejte raději tvrdšími vosky, protože ty v případě problému vždy jednoduše překryjete vosky měkčími. Pokud z nějakého důvodu potřebujete vrstvu vosku zcela odstranit, nezapomeňte na lyže také aplikovat benzínový čistič, než začnete nanášet novou vrstvu vosku.