By: Monika Ďuríčková

Zahraničí a Česká republika

Oproti jiným státům jako je Holandsko nebo Dánsko, není cyklistika v České republice tolik populární, i když jejích zájemců u nás stále přibývá. Takové podmínky jako v zahraničí, aby byly cyklostezky všude podél silnic, nebo dokonce měli cyklisté přednost před auty a chodci, tady ale zatím bohužel nejsou.

I tak se zde dá najít spousty možností, kam na kole vyrazit. Přestože se o silnici dělíme s auty, výlety do krásné přírody za to stojí. Oproti Holandsku jsme kopcovitá země, je zde cykloturistika náročnější na fyzický výkon, což může být jeden z důvodů, proč využívají Holanďané na přepravu kolo mnohem častěji než my.

Na druhou stranu, výhledy, které se nám dostávají právě díky nerovné krajině, nám v Nizozemsku mohou jen závidět.

Situace v Čechách se začíná zlepšovat

Poslední dobou začala v České republice výstavba mnoha cyklostezek a další se plánují. Především ve městech to ulehčí dopravu jak autům, která se nebudou díky překážejícím kolům na silnici stresovat, tak cyklistům, kteří se nebudou muset bát, že je někdo srazí.

Díky cyklostezkám je mnohem snazší doprava například po Plzni, kde se dá cesta na kole zvládnout téměř stejně rychle jako tramvají. Plzeň už je z velké části velmi dobře průjezdná na kole, díky dobře značeným cyklotrasám. Plzeň je tedy vhodná pro trekkingová nebo silniční kola. Když se budete chtít vydat do přírody, vždy je vhodnější zvolit kolo horské.

Cykloturistika po ČR

Šumava je pro jízdu na kole velmi náročná, spíše pro zkušenější cyklisty, vzhledem k velkým změnám terénu. Ovšem každý výšlap na jezera nebo na vrcholky kopců stojí za propocená trika.

Vranov nad Dyjí má kolem sebe spousty hradů zámků a dalších památek a je to kousek od Rakouska, kde jsou nádherné kulturní památky. My bydleli přímo ve Vranově, kde se dají cyklo výlety zkombinovat s koupáním v přehradě a večer zde žije celé pobřeží. Vždy je potřeba vyjet do prvního kopce od přehrady, ale pak už je cesta klidná.

Ve Strážnici na Moravě byl velice příjemný terén, kolem krásná příroda, víno a spousta milých lidí. My bydleli v kempu v chatkách s koupalištěm, vždy bylo příjemné zchladit se po celodenní túře.

Brdy skrývají spoustu neznáma, mnoho cest je otevřeno teprve krátkou dobu. Přestože se tu překonávají velké výškové rozdíly, vyhlídky jsou nenahraditelné.