mountains-4529099_640Široké a dlouhé sjezdovky, převýšení až 2000 metrů, špičkové služby i zázemí a pohodlné ubytování přímo u sjezdovky. Nic víc, snad kromě dobré party a přívětivého počasí, k dobrému lyžařskému zájezdu nepotřebujete. Ať už vyrazíte jen na víkend, nebo se ve Francouzských Alpách plánujete zdržet delší čas, vyberete si z široké škály ubytování od cenově přijatelných turistických hotelů až po luxusní privátní apartmány. Lyžování ve Francii začíná v prosinci a obvykle trvá do konce dubna či poloviny května. S plánováním však začněte klidně hned. Kam tedy vyrazit?

Sníh po celý rok

Středisko Tignes se díky ledovci Grande Motte pyšní celoroční přítomností sněhové pokrývky. Najdete zde 150 km sjezdovek, většinou s velkým převýšením, a když si pár eur připlatíte, působnost vašeho skipasu se rozšíří i na nedalekou oblast Val d´Isére. Specialitou Tignes je tunelová lanovka Funiculaire, s níž se dostanete až do výšky 3030 m n.m., odkud můžete pokračovat ještě výše na vrchol ledovce. Jízda touto lanovkou je stejně silným zážitkem jako poté sjezd dolů.

Freeride na úpatí Mont-Blanc

Možná už jste slyšeli o 20 km dlouhém sjezdu ve volném terénu „Vallée Blanch“. Tento jedinečný zážitek nadchne každého, komu není freeride cizí. Na úpatí masivu Mont-Blanc a v blízkosti malebného městečka Chamonix si na své přijdou i tradičněji založení lyžaři. 470 km sjezdových tratí, snowpark, překrásné výhledy mimo jiné právě na Mont-Blanc a pěkné horské městečko, to jsou hlavní přednosti této oblasti.

Slunečné Alpy poblíž italských hranic

Mezi 13 vesnicemi zde leží 4 velká lyžařská centra s více než 250 km sjezdovek. Malebnou atmosféru let minulých střídají rekonstruované budovy a široká nabídka dalších služeb, jako jsou masáže, aquacentrum, kluziště, posilovna či několik barů. Ani čas strávený mimo sjezdovky tak nepromarníte. Z celého roku zde v Serre Chevalier je až 300 dní nádherně slunečných.

Lyžování v největší lyžařské oblasti na světě

Ve střední části údolí Vallée de Belleville se nachází středisko Les Menuires, jehož jednoznačnou dominantou je vrchol Pointe de la Masse. Lyžaři si zde každoročně užívají 160 km sjezdovek, které však lze snadno rozšířit přejetím do jiné z částí Tří údolí, největší lyžařské oblasti na světě.