Vyrážíte na vodu? Pokud si chcete užít den nebo prodloužený víkend v dobré společnosti a domů si odvézt řadu super zážitků, měli byste vědět, čeho se na vodě vyvarovat. V opačném případě riskujete nejen zmíněné zážitky, ale také zdraví, potažmo životy sebe i zbytku posádky.

Vyrážet bez znalosti konkrétní řeky a úseku

Ještě před tím, než na vodu vyrazíte, byste si měli dopředu zjistit maximum informací o vybrané řece, její vodácké obtížnosti a úseku, který hodláte pokořit. Vodácké řeky v ČR mapuje rovnou několik webů, spoustu cenných informací vám ale řeknou i v dobré půjčovně raftů nebo lodí.

Vyjet v žabkách, crocsech nebo holínkách

Výše zmíněná obuv je pro sjíždění řeky naprosto nevhodná! Snadno vám totiž může z nohy sklouznout a vy můžete přijít k nepěknému úrazu. Na dně koryta řeky, kam často nevidíte, se totiž mohou nacházet střepy, plechy nebo další ostré a nebezpečné věci. Na vodu tak vždy vyrážejte v kvalitní uzavřené kotníčkové šněrovací obuvi s pevnou patou a špičkou.

Riskovat sjezd za rizikového počasí

Pokud nepatříte mezi zkušené vodáky a na vodu vyrážíte jen sporadicky, v případě předpovědi špatného počasí raději přesuňte výlet na jindy. To samé platí, pokud je hladina řeky zvýšená. Sjíždět byste bez předchozích zkušeností neměli bezmyšlenkovitě ani jezy. Vždy se držte pokynů obsluhy půjčovny raftů či lodí nebo nejzkušenějšího člena posádky.

Brát si s sebou cennosti

Během plavby může dojít k řadě situací, během kterých se nevyhnete namočení. Proto si sebou neberte žádné cennosti a mobil, peníze, doklady a další nezbytnosti uložte do uzavíratelných sáčkůnepromokavých batohůvodáckých vaků nebo speciálních barelů, které vám můžou půjčit třeba v půjčovně lodí Vltava.

Popíjet alkohol

I když na lodi můžete nadýchat do 0,5 promile, raději se alkoholu během plavby vyhněte úplně. Jedno pivko navíc totiž může zhoršit vaši koordinaci i rozhodovací schopnosti nebo zpomalit reakce, což může jít ruku v ruce s ohrožením nejen vlastního zdraví, ale také zdraví ostatních členů posádky.

Vyrážet bez pojištění

Některé půjčovny lodí mají s pojišťovnami sjednané speciální pojistky. Ne všude je to ovšem pravidlem. Abyste v případě úrazu dostali adekvátní náhradu, je důležité si sjednat speciální cestovní pojištění, které bude krýt i adrenalinové nebo rizikové sporty, jež jsou často u klasických pojistek ve výlukách.