Návštěva botanických zahrad je bezpochyby zajímavým zpestřením všedních dní. Zajímalo vás ale někdy, odkud všechny ty okouzlující rostliny pocházejí? Navštivte tropickou Kostariku nebo čarokrásný ostrov Madeira – dvě země, které jsou exotickou květenou proslulé.

Fauna a flora Kostariky

Kostarika dovolená je určená všem milovníkům nespoutané přírody, ale i fotografům, kteří získají jedinečnou příležitost zachytit pestrobarevné květy a exotická zvířata v jejich přirozeném prostředí. Kostarika je totiž země s největší druhovou bohatostí živočichů a rostlin na světě. Celou čtvrtinu území přitom zabírají národní parky a rezervace, takže o příležitosti narazit na zajímavé rostliny a živočichy nebude nouze.

Na Kostarice se nalézá asi 12 000 druhů rostlin, což je čtyřikrát víc než v České republice. Kostarika se také pyšní velkým množstvím epifytů, zejména orchidejí a bromélií. Typickými rostlinami pro tuto zemi jsou také monstery, toulitky a diefenbachie. Množství kvetoucích rostlin samozřejmě láká také jejich opylovače, především kolibříky a motýly.

Ostrov květin Madeira

Madeira je někdy též nazývaná ostrovem květin nebo zahradou Atlantiku. Exotickým rostlinám se zde mimořádně daří díky bohaté vulkanické půdě a teplému podnebí. Na Madeiře se hojně pěstují banány, avokádo a cukrová třtina, ve vyšších nadmořských výškách pak fíky, pomeranče, ananasy a hrušky. Kromě toho mohou návštěvníci obdivovat vzrostlé eukalypty, vavříny, akáty, buky a borovice.

Nezapomenutelné jsou procházky kolem levád, tedy zavlažovacích kanálů. Jsou lemované kalokvěty poseté nádhernými modrými a bílými květy a hortenziemi. Tamější botanické zahrady jsou plné lokálních i dovezených skvostů.

Vypravte se na Kostariku nebo Madeiru s cestovní kanceláří Kudrna, která se postará o bohatý program, dopravu, ubytování i stravu. Vám tak zbyde víc času na objevování nejen rostlinných pokladů.