Boží Dar

Boží Dar
Boží Darabejorro34

Boží Dar je městečko, které se nachází v Krušných horách. Je třeba upozornit na to, že velká část Krušných hor byla zničena neopatrnou lidskou činností, kdy bylo nenávratně poškozeno velké množství lesů vlivem těžby a spalování hnědého uhlí, tedy přímým vlivem kyselých dešťů. Boží Dar a jeho široké okolí je však skvělým tipem na dovolenou!

Městečko Boží Dar se pyšní tím, že se jedná o nejvýše položené městečko ve střední Evropě. Jeho nadmořská výška 1028 metrů nad mořem jej činí skvělým místem pro trávení zimní dovolené. Nabízí množství výletů a krás do širého okolí.

O původu jména městečka se říká, že bylo vyřknuto saským kurfiřtem, který při nabídnutí stoličky z jednoho kusu stříbra k odpočinku v překladu řekl: „Tento ušlechtilý kov, je Váš chléb, to je dar boží.“ Však ještě v 16. století v místě Božího Daru byl původní prales. Po nálezu valounů cínu a stříbra se místo stalo důležitým. Stalo se tak hornickým městem a mělo svá privilegia. Těžba zde byla ukončena v roce 1820. Poté se v okolí a v Božím Daru samotném dařilo paličkování krajek. Druhá světová válka Boží Dar téměř vylidnila. Po otevření hranice s NDR v roce 1971 se situace zlepšila.

Boží Dar - léto
Boží Dar – létoabejorro34

Boží Dar je ale v současné době jedním z nejlepších a také nejvyhledávanějších lyžařských středisek v naší republice. Je zde celkem 7 tratí. Přijdou si zde na své jak lyžaři zdatní až profesionální, tak lyžaři pokročilí, ale naučí se zde tomuto sportu i začátečníci a děti. Je tu i náročná černá sjezdovka. Sjezdovky jsou zde často uměle zasněžovány, aby byla kvalita pro lyžaře opravdu vysoká. Velmi oblíbené je zde také lyžování večerní a noční na osvětlených sjezdovkách.

Na své si v Božím Daru přijdou i milovníci snowboardů. Je to vybudovaný opravdu pěkný a velký snowpark. Areál celkově nabízí velký počet služeb, akcí a atrakcí. Půjčovna lyží a snowboardů, skibus, skiservis, snowtubingová dráha, lyžařská škola, horská služba a další.

Běžkaři na české straně najdou na 70 kilometrů upravených tras. Na německé straně navazuje dalších asi 50 kilometrů. V létě je Boží Dar místem skvělým na turistiku a cyklistiku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno