By: Klearchos Kapoutsis

Mnozí lidé dovolenou v Bulharsku tráví u moře, ale existují i takoví, kteří upřednostňují dovolenou v horách. A právě Bulharsko je ideální země, protože zde můžete strávit i velmi krásnou dovolenou procházkou v horách.

První den v Bulharsku přijíždíme do Borovce

Pokud si chcete v Bulharsku užít procházku v horách, tak nejlepší je zvolit Borovec jako počátek vaší dovolené. Toto město je v zimě střediskem pro milovníky sněhu a lyžích, ale vy budete mít možnost zahájit svou procházku a dojít až k nejvyšší hoře nejen Bulharska, ale celého Balkánského poloostrova, což je pohoří Rila. Jedná se o opravdu mohutné pohoří, které má mnoho vrcholů a z kterého se nabízí spoustu krásných pohledů do okolí.

Pokud jste správný turista, tak se projdete k chatě Jastrebec, kde se můžete posilnit a pokračovat. A pokud byste si chtěli na chvíli odpočinout, tak můžete k chatě dojet lanovkou, protože následně vás čeká ještě další pěší túra na Musalu. Zajímavá je, že tato hora se tak jinak nazývá Alláhova hora a údajně se její jméno často střídalo, dokonce se v jednom období také jmenovala po Stalinovi.

Až vyjdete na tento vrchol, můžete se unášet nejen krásnými výhledy do okolí, ale také velmi zajímavou flórou, do které patří různé druhy borovic a když budete mít štěstí, tak zahlédnete i některý ze speciálních druhů ptáků, kteří zde poletují.

Pohoří Rila nemá konce

Pohoří Rila je opravdu velmi rozsáhlé, dokonce se dělí do několika částí, a pokud se po nich budete procházet, tak vás další den čeká zasloužený odpočinek. Protože po procházce dojdete k Smradlavému jezeru, u kterého si můžete nechvíli oddechnout. Avšak pak byste ještě pár kroků měli udělat, protože dojdete k Rilskému klášteru, který je mimořádný, o čemž svědčí i to, že patří na seznam UNESCO.

Kromě toho, že je to opravdu krásná budova, tak je také největší klášter pravoslavné církve v celém Bulharsku. Říká se, že dříve byl předchůdce tohoto klášteru v jeskyni, ale po lavině se přesunul na místo, kde stojí teď.

Procházka po horách s něčím příjemným

Když budete mít ještě sílu a chuť, tak můžete ve své procházce po horách pokračovat a dojdete k pískovcovým útvarům, které se nazývají Melnické pyramidy. A poté můžete navštívit další unikát ze seznamu světového dědictví UNESCO, kterým je národní park Pirin.

Tento park je opravdu krásný a procházka jim je zážitkem. A kdybyste měli pocit, že máte málo zdolaných vrcholků, tak můžete pokračovat v procházce a vyjděte si na vrchol Kamenica, o kterém se povídá, že je tím nejkrásnějším vrcholem v Bulharsku.

Konec procházky vyvrcholí v hlavním městě

Pro turisty, kteří mají procházek po horách už dost a chtějí vidět i kousek bulharské kultury, tak se mohou podívat do hlavního města, což je Sofie, kde si můžete prohlédnout i něco z historie a navštívit krásné historické budovy anebo večer zajít na diskotéku.

Bulharsko je krásná země pro dovolenou a nemusíte jezdit jen k moři, protože zde jsou krásné i hory.