Chůze je zdravá. Pobyt v přírodě má rovněž blahodárné účinky na tělo, ale i na duši. Když se spojí pohyb v přírodě, a zejména v té horské přírodě, vznikne unikátní zdraví prospěšná činnost. Pokud jste začátečník, vyvarujte se základních chyb, abyste si mohli horskou turistiku užít se vším všudy a bez zbytečných karambolů.

stevepb / Pixabay

Jak nám prospěje

Lékaři doporučují ujít denně deset tisíc kroků, což je přibližně sedm kilometrů při průměrné rychlosti 4 km/hodinu. Denně tedy necelé dvě hodiny chůze. Lidskou chůzi navíc vyzdvihují jako přirozený způsob pohybu. Zapojují se totiž různé svalové skupiny a i chůzí můžete nabrat a posilovat fyzickou kondici. Již tři měsíce pravidelné chůze má příznivý vliv na činnost srdce, cév a plic. Zvyšuje se plicní kapacita, srdce lépe funguje, kosti mají vyšší hustotu, čímž se zpomaluje vznik artrózy a osteoporózy. Pohyb působí také preventivně proti vzniku cukrovky II.typu.

Dá se zhubnout?

Zastánce hubnutí potěší i fakt, že při provozování vysokohorské turistiky se dá zhubnout. Intenzivní pohyb v náročném terénu má za následek velkou spotřebu energie. Vezmeme-li v potaz ještě převýšení. Při dlouhé túře je tak člověk schopen spálit až o 1500-2000 kilokalorií více, než kolik činí obvyklý denní výdej.

Jak reaguje organismus v horách

Pobyt v horách je pro člověka náročnější z toho důvodu, že je zde nižší koncentrace kyslíku. To může vézt k únavě, rychlejšímu vyčerpání, ale i bolestem hlavy nebo točení hlavy. V krajním případě až k dezorientaci. Zde záleží i na výši, ve které se nacházíme.

Důležité je proto nepodcenit pitný režim a zajistit dostatečný přísun energie.  Obecně počítejte s tím, že na kratší vycházku postačí voda, na delší však už nikoli. Zde si vezměte raději minerálku a přibalte svačinu.

Pokud budeme přibližně počítat, hodina chůze znamená potřebu 0,4-0,75 litru tekutin, závisí na náročnosti terénu, převýšení a podobně. Pokud se budete pohybovat déle než hodinu, je vhodné ještě zařadit cukry a minerální látky jako zdroj energie. Například ve formě slazených nápojů a minerálek. Pokud máte dobré zkušenosti s iontovými nápoj, klidně je přibalte na túru s sebou. Můžete je ještě rozředit s vodou. Naopak se vyvarujte alkoholu, ten naopak dehydrataci urychluje. Po návratu z túry je pak dobré vypít ještě asi 0,75 litru tekutin, aby se mohly očistit ledviny od zplodin metabolismu.

Jako rychlý zdroj energie může posloužit energetická tyčinka, mussli tyčinka nebo i čerstvé ovoce.

Jaké vybavení

Správná obuv je základ. Kvalitní, s podrážkou tlumící nárazy. Při oblékání je vhodné vrstvení na sebe. Nejlépe je použít funkční prádlo, které odvádí pot a nestudí. Možná že oceníte i použití hůlek, které nejenom pomáhají se stabilitou, ale slouží i jako cvičební pomůcka, protože na ně přenášíte svou hmotnost a tím posilujete.

Bezpečně především

Pohyb v horách s sebou nese určitá rizika, proto buďte obezřetní a připravení. Sledujte výhled počasí, mějte s sebou vždy nabitý mobil. Někdo používá i GPS, nezapomeňte však ani mapu pro případ, že vám selže technika. Do hor se nikdy nevydávejte bez baterky nebo čelní svítilny, nikdy nevíte, kdy vás tma může zaskočit.