Od Olešnice na severozápadě se táhnou až po Heřmanovice na jihovýchodě, jsou proťaty hlubokými údolími Divoké a Tiché Orlice a klikatí se jimi hustá síť pěších, cyklistických i lyžařských tras. Řeč je o Orlických horách. Co vám mohou nabídnout?

Obsah obrázku hora, tráva, exteriér, příroda

Popis byl vytvořen automaticky

Zdroj: Pixabay

Výhled, který neomrzí

Úchvatný kruhový rozhled se vám otevře z nejvyšší hory Orlických hor. Na vrcholu Velké Deštné kdysi stávala malá rozhledna ve tvaru pět metrů vysoké pyramidy. Dnes se Velká Deštná chlubí čtyřikrát tak věští rozhlednou z ocelové konstrukce obložené dřevem modřínu, která byla označena za jednu z nejkrásnějších. Svým návštěvníkům otevírá daleký pohled do Rychnovska, polské Stolové a Bystřických hor, ale také na Králický Sněžník, Krkonoše a Ještěd. Budete-li se chtít vydat práv sem, rezervujte si ubytování v Deštné v Orlických horách.

Příroda, kam se podíváš!

Jelení lázeň znáte? Tahle přírodní rezervace se rozléhá kousek od Velké Deštné. Chrání vrchovištní rašeliniště přecházející v subalpínské smrčiny. Další významnou rezervaci najdete u obce Orlické Záhoří na svazích hory Doupnatá, kde zbytky horského lesa chrání rezervace Trčkov. Obdivovat tu můžete i různé ohrožené druhy rostlin a vzácné druhy živočichů.

Východně od Olešnice v Orlických horách najdete chráněné květnaté louky rezervace Hořečky a vůbec nejvýznamnější chráněné území Orlických hor ale najdete na Bukačce, pozůstatku zakrslého bukového pralesa s přilehlou rašelinnou loukou.

Historie, která dýchá

Tajuplné zříceniny, pohádkové zámky a historické hrady. Své pohádkové vzezření vám tu nabídne zámek v Novém městě nad Metují, chcete-li ale poznat, jak takový zámek vypadá ve vládě šlechtického rodu, vydejte se na ten hraběnky Sternbergové v Častolovicích. Nakoukněte i do zámeckých komnat malebného Potštejna a do historické atmosféry opředené záhadou tajemného podhradí vás vtáhne i zdejší zřícenina. Prohlédnout si můžete i prostory majestátního hradu Litice nad stejnojmennou vesničkou zasazenou do údolí Orlice. Skvělým výchozím bodem pro poznávání historických objektů Orlických hor bude některý z penzionů v Potštejně.Podívejte se před odjezdem na Penzion.cz a vyberte si ideální ubytování.