Áčkové, pouzdrové, maxi i mini sukně… Na trhu je jich takové množství, až nás přechází zrak. Jenže pak obvykle ve zkušební kabince zjistíme, že v sukni nevypadáme tak perfektně jako ta figurína ve výloze, a tak si raději žádnou nekoupíme. Přitom často stačí jenom znát svůj typ postavy a šikovně vybírat.

Na začátku je třeba podotknout, že sukně k ženám patří. Kalhoty se v dámských šatnících zakořenily až poměrně nedávno a dnes se jich díky jejich pohodlnosti mnoho žen nehodlá vzdát. Přesto jsou sukně a šaty součástí ženskosti a mnoho expertů apeluje k jejich nošení. Vyplatí se proto dát si s jejich výběrem práci a naučit se je znovu nosit.

Hruška musí zakrýt boky a stehna

Postavy typu hruška budou chtít odvést pozornost od širokých boků a stehen. Ideální pro ně bude pouzdrová sukně, která koneckonců lichotí každé postavě. Pokud pouzdrová sukně začíná u pasu a přepásá se navíc páskem, krásně „hruškám“ padne a zahladí šířku boků a stehen.

Hodit se budou také sukně do tvaru A, ideálně dlouhé po kolena. Ženy se silnými stehny by měly zapomenout na krátké áčkové sukně, zpod kterých budou stehna nelichotivě vykukovat a ještě víc se rozšiřovat. Naopak snesou maxi sukně, ovšem pod podmínkou, že tato sukně nebude obepínat stehna a začne výš u pasu a ne na bocích.

Ať už takovou nebo makovou, postavy typu hruška by měly volit především jednobarevnou, ideálně tmavou sukni. Pestrý a výrazný top pak pomůže odvést pozornost od spodní části těla k ramenům.

Jablko nesmí zvýraznit břicho

Kulatá postava ve tvaru jablka bude mít zřejmě největší problém s tím pro sebe najít vhodnou sukni. Ženy s tímto tvarem těla ocení spíše šaty nebo oděv, který není v pase přerušený (páskem, vzorem nebo jiným oděvem), a nepřitahuje tak pozornost k nejproblematičtějším partiím. Určitě by se měly vyhnout maxi sukni, ve které budou vypadat jako neforemný pytel.

Zkusit můžou jednoduchou pouzdrovou sukni bez výrazného pasu. Ani áčkové sukně nejsou tabu, jen pozor na plisování, výrazné vzory a barvy v horní části. Lepší budou sukně z lehké látky končící na stehnech, čímž vyniknou štíhlé nohy, kterými se většinou tyto ženy pyšní.

Chlapecká postava potřebuje oživit křivky

Chlapecké postavy chtějí oblečením zvýraznit ženské tvary, kterých se jim nedostává. Zkusit můžou áčkové i maxi sukně. Ženskost jejich postavě dodají plisované sukně, volány, bohaté řasení, balónové sukně i módní velké kapsy. Navíc si můžou pohrát s barvami a vzory, které jejich křivky ještě víc zvýrazní. Stejně vděčně zafungují i pásky.

Drobné ženy s chlapeckou postavou vyniknou spíše v kratší sukně, protože dlouhé sukně je budou zbytečně uzemňovat.

Přesýpací hodiny si dovolí cokoliv

Ženy s postavou přesýpacích hodin mají vyhráno. Můžou si obléct prakticky cokoliv a navíc si můžou dovolit experimentovat. Nejsou jim odepřeny sukně žádných střihů, délek ani vzorů. Tyto ženy můžou naplno využít módní trendy, divoké barvy a kombinace, protože jejich tělo se vyznačuje dokonalou souměrností. Doporučit můžeme úzké sukně s vysokým pasem, které zdůrazní symetrii těla.

Pak už záleží jen na vkusu a chuti dané dámy, jak bude svůj styl profilovat. Pozor by si měly dát jen ty, které se mají postavou přesýpacích hodin se širokými stehny. Ty by měly nechat stranou mini sukně.

Dokončete dílo vhodnými trendy

Máme-li vybraný střih sukně, je na řadě vzor. Teď už je to opravdu jen o našich preferencích a aktuální nabídce. Frčí retro puntíky, proužky a knoflíky, plisované sukně, pastelové barvy i sukně se sportovními kapsami.

Vzory a barvy přitahují pozornost, proto by i tady měly ženy myslet na to, jestli si můžou dovolit zdůraznit dolní část postavy, nebo je to spíš naopak. Pokud je výrazná sukně ta pravá pro vás, doplňte ji neutrálním tričkem nebo halenkou bílé, tělové či černé barvy. Kdo potřebuje méně nápadnou sukni, oživí svůj outfit barevně výrazným či zajímavě řešeným topem.

Už víte, která sukně se bude hodit k vám? A jste zapřisáhlým odpůrcem sukní, nebo je naopak milujete?