Možná patříte k těm, kteří se na výpravy do hor chystají poprvé. Anebo už je to přece jen řádka let, co jste se vypravovali do Krkonoš, do Jeseníků či někam dál a nyní stojíte před batohem a přemýšlíte, jak se co nejlépe a nejúsporněji zabalit. Pokaždé vyvstává podobná otázka: Jak to udělat, abychom netáhli na zádech tunu zbytečných věcí a zároveň měli po ruce vše potřebné?

To chce klid a nohy v teple

S nadsázkou se dá říct, že v této oldschoolové hlášce je shrnuto to podstatné, čím se řídit ve výběru oblečení. Aby nám na treku bylo příjemně, potřebujeme hlavně takové věci, na které se můžeme spolehnout za všech okolností, a zejména pak kvalitní boty, do kterých nenateče. Jak toho docílit?

Začněme od podlahy

Boty jsou základem. Měly by být pohodlné, voděodolné a zároveň pevné, aby dokázaly chránit kotníky v náročnějších terénech. Neměly by nikde tlačit, proto se doporučuje aspoň lehce je prošlápnout pár dní předtím, než se vydáte na delší túru. Neocenitelnou službu poskytne také impregnace, zvyšující nepromokavost. Pokud zrovna teď své “toulavé boty” vybíráte, neměla by vaší pozornosti uniknout nabídka sportovní značky 4F. Široká škála kvalitních a moderních trekingových bot pro pány i dámy vám jistě pomůže udělat ten první krok k vysněnému horskému výletu.

Pánské trekingové boty 4F

Jako cibule

Nejspíš každý horal vám poví, že lepší je obléci více tenkých vrstev, než pár tlustých. Proto zanechte doma huňaté svetry a vybavte se termoprádlem a funkčními kousky. A jako pomyslnou třešničku na dortu zvolte kvalitní softshellovou bundu, například od zmiňované značky 4F. Tento kus oblečení využijete v podstatě celoročně, vždyť ne nadarmo se říká “proměnliné jako horské počasí.” Kvalitní softshellová bunda nezabere v batohu moc místa  a je lehká jako pírko. Díky vybavenosti membránou NeoDry 5000, hydrofobní impregnaci mateiálu a vrstvě jemného fleecu vás tento funkční a zároveň stylový kousek spolehlivě ochrání proti chladu i dešti.

Pánská softshellová bunda 4F

A co dál?

Vybavte se zásobou vody, stáhněte si turistickou mapu nebo si pořiďte tu klasickou papírovou a nepřepínejte své síly – radost z pohybu je to, co se počítá, ne počet kilometrů. Tak hurá do kopců!