Chystáte se na dovolenou, nebo vás čeká služební cesta? Cestovní pojištění už je pro většinu lidí samozřejmostí. Může vám ušetřit řadu starostí. Jestliže ale necestujete příliš často, určitě si položíte otázku, zda vám stačí pojištění jednorázové, nebo se vyplatí celoroční. Pojďme si na to posvítit.

Proč řešit cestovní pojištění?

Říkáte si, že stejně jedete do zahraničí jen na skok a co by se vám při polehávání na pláži mohlo stát? Ne nadarmo jedno české přísloví praví, že náhoda je… Proto se rozhodně vyplatí před cestou uzavřít cestovní pojištěníStačí, když si třeba v moři rozříznete nohu o střep, dostanete otravu z jídla, nebo vám osud cestu osladí jiným způsobem, a výlohy za lékařskou péči šplhají do desítek, ale i stovek tisíc korun.

Co obsahuje jednorázové cestovní pojištění?

Rozsah pojištění a podmínky se mohou u jednotlivých pojišťoven lišit. Co pojištění obvykle obsahuje si můžeme ukázat najednorázovém cestovním pojištění KOLUMBUS od Kooperativy.

– náklady spojené s léčbou v zahraničí (to zahrnuje hospitalizaci, ošetření, léky, ale i převoz do České republiky)

– základní pojištění běžných sportů

– asistenci v případě zpoždění či zrušení letů

– úhrada nákladů spojených s léčbou covidu-19 ve všech státech světa

Do jaké výše pojišťovna hradí výlohy? Záleží, jakou variantu máte sjednanou. Právě Kooperativa hradí léčebné výlohy v základní variantě KLASIK do 10 milionů korun. Dá se říct, že toto pojištění je vhodné pro cestování po Evropě, pokud se chystáte do větší divočiny, je lepší si i u pojištění připlatit variantu PLUS, která pokryje ošetření až do 100 milionů korun.

Jak uzavřít cestovní pojištění?

Dnes už nemusíte běhat na pobočku a ztrácet čas ve frontě. Cestovní pojištění lehce vyřídíte i online. Navíc to má jednu velkou výhodu. Můžete si ho sjednat i pár hodin před odjezdem a nemusíte řešit, zda stihnete otevírací dobu pojišťovny. Řada pojišťoven navíc při uzavření online nabízí slevy. Například při sjednání celoročního cestovního pojištění od Kooperativy můžete dostat slevu až 40 %.

Je lepší jednorázové, nebo celoroční cestovní pojištění?

Odpověď se bude odvíjet od toho, jak často vyrážíte do zahraničí. Pokud dovolené raději trávíte v tuzemských luzích a hájích, bude vám stačit jednorázové pojištění. Cestujete-li častěji než dvakrát ročně, pak je rozhodně výhodnější celoroční cestovní pojištění. Má jedno velké plus, nemusíte nic řešit, ať už vyrazíte za hranice třeba jen na otočku na nákupy. Ušetříte si starosti před dovolenou, protože právě cestovní pojištění řada lidí řeší těsně před odjezdem. Navíc vás z dlouhodobého hlediska vyjde levněji.

Stále nevíte, jestli zvolit jednorázové, nebo celoroční cestovní pojištění? Pokud se rádi řídíte momentálními nápady a na cesty se vydáváte vícekrát než jednou za rok, rozhodně se vyplatí celoroční. Ušetří totiž nejen peníze, ale také čas a nervy, že jste na něco zapomněli…