Záchranářské vybavení je tou částí výbavy, kterou, jak doufáme, nebudeme muset použít, ale vždy se vyplatí vzít si ji sebou na vodu. Zde je seznam nezbytného záchranářského vybavení, které vám v případě nouze může zachránit život. A zdaleka nejde jen o záchranné vesty nebo světlice. Co všechno se vyplatí mít sebou na vodu, pokud víte, že se musíte spolehnout jen sami na sebe?

Bez záchranných prostředků na vodu nevyrážejte

Vyrážíte na vodu a máte své vlastní vodácké vybavení? Anebo si raději pro tuto příležitost necháte doporučit vše potřebné od zaměstnanců půjčovny lodí Sázava? Ve druhém případě máte o bezpečí postaráno, protože vše potřebné dostanete automaticky sebou. Na co ale nezapomenout, pokud vyrážíte na vlastní pěst? Kromě ověření toho, které řeky jsou sjízdné, se hodí přibalit si i několik drobností sebou.

Praktické nezbytnosti sebou

V případě nouze se může hodit nůž, který vám pomůže vyprostit se ze zamotaných lan nebo trosek lodi. To je ale až ten nejzazší scénář pro jeho použití. Více pravděpodobné je, že použijete píšťalku, která se hodí, pokud spadnete přes palubu. Právě díky píšťalce přilákáte pozornost a přivoláte pomoc. Samozřejmostí by měla být také osobní lékárnička, která by měla obsahovat věci, jako jsou obvazy, antiseptický krém a léky proti bolesti. Hodit se může i vak na házení, což je pytlík se závažím, který lze hodit plavci v nesnázích. Jeho hmotnost pomůže plavce vytáhnout do bezpečí. K připevnění lan nebo jiného vybavení se hodí karabiny. A naprostou samozřejmostí jsou záchranné vesty. Ty vám doporučí a přibalí sebou i půjčovna lodí Sázava. Každý na palubě na sobě musí mát správně padnoucí záchrannou vestu. Důležitou součástí záchranného vybavení jsou také světlice, kterými ohlásíte, že jste v nesnázích.

Máme přece telefon

Říkáte si, proč tolik věcí, které na první pohled připomínají vybavení vodáků z minulého století, když máme v moderní době k dispozici telefony a internet? Myslete na to, že na vodě se snadno může stát, že telefon zkrátka utopíte, anebo si ho raději ani nevezměte sebou, abyste o něj nepřišli. A moderní zhýčkaný člověk ve srovnání s vodákem z minulého století poradí mnohem hůře, pokud se dostane do úzkých. Proto je lepší být v bezpečí a vzít si s sebou veškeré vybavení, protože v případě nouze se počítá každá vteřina.