Věnujete se rádi sportovním aktivitám na horách? Pořiďte si chytré hodinky, které se stanou vaším věrným pomocníkem a budou vám měřit váš výkon. Kromě toho je využijete i pro jednodušší orientaci a zařízení vám ve všech ohledech usnadní život. Jaký model vybrat?

Proč si pořídit chytré hodinky do hor a na vysokohorskou turistiku

Chytré hodinky se těší stále větší popularitě. Své uplatnění přitom nachází každý den a hodit se budou i v případě, že často vyrážíte do hor. Pomohou vám totiž s monitorováním vašich sportovních aktivit a vy si po každé túře nebo lyžovačce budete moct prohlédnout, jak jste si zrovna vedli. Chytré hodinky umožňují záznam jednotlivých aktivit a vy se následně můžete informovat například o množství spálených kalorií, tepové frekvenci nebo uražené vzdálenosti.

Hory ale mohou být i zrádné a je zde třeba více než kde jinde pamatovat na své bezpečí. S chytrými hodinkami však toto riziko můžete redukovat na minimum. Jelikož bývají vybaveny GPS senzorem, můžete s jejich pomocí snadno zjistit, kde se zrovna nacházíte (pro případ, že třeba omylem sejdete ze značené cesty). U některých modelů také nechybí kompas.

V neposlední řadě se jedná o praktické zařízení, které vám zobrazí veškeré příchozí notifikace z telefonu. Bude vám proto stačit se jen podívat na zápěstí, aniž byste si museli nejprve sundávat rukavice, sahat do kapsy pro mobilní telefon, a poté si rukavice opět oblékat.

Některé modely sportovních hodinek nabízejí i režim pro lyžování a mapy lyžařských středisek.

Jaké typy hodinek na hory existují

Chytré hodinky na hory lze rozdělit do dvou základních kategorií, a to na outdoorové a univerzální.

Outdoorové hodinky jsou určeny do extrémních podmínek, jak ostatně napovídá jejich název. Zpravidla bývají zhotoveny z těch nejlepších možných materiálů a disponují bytelným zpracováním, které se vám jen tak nerozbije. Zároveň se u nich většinou můžete těšit na delší výdrž baterie, jelikož tyto hodinky bývají konstruovány pro delší pobyt v přírodě. Pyšní se také voděodolností a mnohdy také odolností proti prachu.

Druhou variantou jsou univerzální chytré hodinky, které využijete nejen na horách, ale i ve městě. Takové modely se hodí pro ty, kteří chtějí sportovní hodinky využívat k zaznamenávání běžné celodenní aktivity. 

Jak vybrat chytré hodinky

Při výběru chytrých hodinek tedy v prvé řadě vezměte v úvahu to, k čemu je budete primárně používat. Zároveň věnujte pozornost důležitým vlastnostem, které mohou být právě na horách klíčové. Jedná se zejména o voděodolnost, odolnost proti případným nárazům a kapacitu baterie. S vyšší výdrží baterie se například pojí možnost nastavení režimu displeje pro den a noc nebo možnost regulace kontrastu.

Rozhodující pro vás může být také dostupná nabídka aktivit, které lze s chytrými hodinkami měřit. Ne všechny modely totiž podporují měření lyžování, jízdy na snowboardu, běžkování nebo třeba monitorování vysokohorské turistiky. Důležitou funkcí je také již zmíněná GPS navigace, kompas, výškoměr a barometr.

V neposlední řadě se také informujte o tom, jak se chytré hodinky párují s mobilním telefonem a jakou aplikaci budete používat pro sledování jednotlivých statistik. A roli pochopitelně hraje také cenová hladina.

Díky sportovním hodinkám s GPS se nikdy neztratíte.

5 modelů sportovních hodinek, které se na hory perfektně hodí

Prvním zajímavým modelem je Garmin ForeRunner 945 Pro Tri Bundle Topo, který se může pochlubit vysoce citlivým přijímačem satelitního systému GPS, Glonass a Galileo. Pracuje s optickým snímačem srdečního tepu a poradí si také s měřením okysličení krve. Z pokročilých funkcí lze zmínit třeba detekci přetrénování nebo podtrénování. Výhodou je také skvělá čitelnost dat na displeji.

Chytré hodinky Garmin ForeRunner 745 Music Neo vynikají svými kompaktními rozměry a nízkou hmotností. Vzhledem k tomu se jedná o skvělou volbu pro ženy. Pochlubit se mohou vysokou přesností při měření pozice a tempa, a kromě zimních sportů se hodí zejména pro příznivce běhu.

Pokud nechcete investovat do chytrých hodinek, můžete sáhnout po cenově dostupnějším fitness náramku. Jedním takovým je Garmin vivoSport Slate, který má integrovaný GPS přijímač a optický snímač tepové frekvence. Jeho předností je výdrž baterie až po dobu 7 dní.

Jestliže se poohlížíte po outdoorovém modelu, možná vás zaujmou chytré hodinky Garmin Enduro, které se mohou pochlubit extrémní výdrží baterie. Na jedno nabití vám vydrží až 50 dní a hodí se tedy do opravdu náročných podmínek. Pokud využijete zabudovaný solární panel, může se výdrž hodinek vyšplhat až k úctyhodným 65 dnům. K ovládání slouží boční tlačítka a hodinky se tedy dobře obsluhují i v rukavicích nebo ve vlhkém prostředí. Pořídit si je můžete i ve zvýhodněném setu s dobíjecí čelovkou.

Pomyslnou zlatou střední cestou jsou chytré hodinky Garmin Instinct Blue Optic, které se pyšní odolností splňující vojenské normy. Skvěle tak kombinují chytré, sportovní a outdoorové funkce a v režimu smartwatch dokáží vydržet 14 dní na jedno nabití. Díky své bytelné konstrukci jsou ideální na lyžování, lezení i turistiku.

Rady a tipy závěrem

Při výběru chytrých hodinek si nezapomeňte ověřit, že vybraný model bude kompatibilní s vaším mobilním telefonem a použitou verzí operačního systému. Pokud si například pořídíte chytré hodinky Apple Watch, je nutné mít mobilní telefon od stejné značky.

Stejně tak lze doporučit sáhnout po ověřených výrobcích a kvalitních značkách, jako je například Garmin. Jedině tak se budete moct těšit na kvalitní produkt, který vám bude dobře a spolehlivě sloužit.