Každý člověk si dovolenou představuje jinak. Ovšem jsou lidé, kteří by se chtěli podívat za kulturou, poznávat nová zajímavá místa a ještě si odpočinout u vody. Takových míst je poměrně hodně, takže můžete každý rok najít jiné atraktivní. Tento rok to může být například Šumava.

aubrechtovamar / Pixabay

Hurá za přírodou

Pokud plánujete dovolenou v Šumavě, tak je jasné, že po celou dobu budete v krásné přírodě. A klidně jí můžete sami objevovat, protože je tu spoustu krásných míst, kde vám příroda okryje svá tajemství. Asi nejatraktivnějším místem je Boubínský prales, což je nejstarší místo, kde ruka člověka nezasáhne, takže se opravdu můžete kochat zázrakem přírody. Ovšem za zhlédnutí stojí také dvě jezera- Černé a Čertovo. Avšak ještě krásnější ledovcové jezero v této oblasti je Pelešné jezero. Každopádně je zde spousta turistických stezek, mezi které patří také známá Medvědí stezka. Rozhodně je zde spousta přírodních krás, které můžete obdivovat.

Když za kulturou tak do hradů a zámků

Za kulturní místa můžete považovat hrady a zámky, kterých je na Šumavě požehnaně. Zámek Žinkovy je zajímavý už jen proto, že je přestavěný z bývalé vodní tvrze. S vodou spojený a také zajímavý je hrad Švihov, který vytvářel umělý vodní ostrov. Rozhodně nesmíme zapomenout na velice známý hrad Rožmberk, který byl sice několikrát dobyt, takže byl poměrně hodně devastován, ale dnes je to nádherná kulturní památka. A nedaleko od něj se nachází i hrad Kašperk. Kromě toho je zde i několik velmi zachovalých zřícenin, takže je zde spousta příležitostí pro návštěvu kulturních památek.

V horku se člověk musí zchladit u vody

Je spoustu lidí, kteří si chtějí na své dovolené hlavně odpočinout někde pěkně u vody. A je jasné, že když se vydáte na dovolenou v Šumavě, tak budete také chtít aspoň jeden parný den strávit koupáním. Určitě nebudete mít problém najít nějaké koupaliště, ale větší zážitek si určitě odnesete z plovárny. Navštivte třeba Volyňskou plovárnu, což je nejstarší plovárna nejen na Šumavě, ale v celé naší republice, takže si krásně připomenete své mládí či mládí svých rodičů.

O zábavu je postaráno

Nebojte se, že byste se měli na dovolené na Šumavě nudit. Kdyby jen náhodou hrozila chvíle nudy, je zde spoustu atrakcí, kterými můžete nudu zahnat. Výborná atrakce pro děti i dospělé je procházka v korunách stromů, kde se dozvíte nejen vše o životě ptáků a jiných živočichů, ale také zažijete nevšední zážitek. Kromě toho můžete navštívit areál lesních her, kdy už název napovídá, že zde nuda není vítána. Užít si tu můžete i jiný druh zábavy, například netradiční setkání s bizony. A určitě nebude nouze o lanová centra a různé sportovní aktivity.

Když chcete na dovolené zažít opravdu všechno, musíte si vybrat to správné místo. Příroda, kultura, voda a dokonce i zábava se spojí například na Šumavě, tak balte a pojeďte.