Chystáte se letos v zimě vyrazit na české hory za lyžováním? Pokud si chcete užít opravdovou a nefalšovanou zábavu na maximum, je dobré vědět, jaký typ lyží se vám bude nejvíce hodit.

Slalomky vítězí na celé čáře

České hory nepatří zrovna mezi nejvyšší, sjezdařské svahy zde nejsou tak strmé jako například v Alpách. Právě proto se dá říci, že je lepší zvolit spíše klasické slalomky. Jsou charakteristické tím, že vám umožní dělat krátké a střední oblouky, navíc se s nimi dá pohodlně jezdit po hranách. I na méně příkrém svahu si tak užijete perfektní sportovní jízdu plnou adrenalinu.

Záleží samozřejmě i na délce lyží. Tady bych zmínil pravidlo, že záleží na výšce vaší postavy a také zkušenostech, které máte. Čím méně zkušení jste, tím kratší lyže zvolte. U slalomek určených pro krátké oblouky se dají použít lyže o délce do 165 centimetrů.

Obřačky jedině pro zkušené a fyzické zdatné borce

Kromě slalomek si samozřejmě můžete na tuzemské hory pořídit i další druhy, například obřačky. Mějte ale na paměti, že právě konkrétně obřačky jsou vhodné spíše pro rychlejší jízdu a delší oblouky. Jsou rovněž daleko náročnější na ovládání, takže byste měli být dobře fyzicky vybaveni.

I použité lyže mohou být dobré

Při výběru lyží doporučuji zvážit, kolik za ně chcete utratit. Ne vždy je nejlepší zvolit nejdražší varianty. Pokud jste začátečníci, je to celkem zbytečná a nákladná investice. Do začátků bych klidně volil třeba použité lyže Head, které vám rozhodně vystačí. Teprve v okamžiku, kdy vás lyžování skutečně „chytne“ a dostanete se na určitý level, můžete se poohlédnout po nějakých kvalitnější a dražších variantách. Cenové rozpětí je u lyží samozřejmě veliké – od pár tisíc až po desítky tisíc korun. V takovýchto cenových relacích se dají pořídit produkty takřka všech známých světových značek – lyže Völkl, Atomic, Head atd.

Nezbývá než doufat, že letošní zima bude na horách příznivá a dočkáme se vydatné sněhové nadílky, abychom se na sjezdovkách mohli náležitě vyřádit.
Komerční sdělení