Tato lidová moudrost platí v zimě dvojnásob. Řada řidičů si pomyslí. Mám přece zimní, tak co! Jízda v zimě však není jen o kvalitních zimních pneumatikách, ale o celkovém přístupu k jízdě. Kdyby existoval nějaký virtuální přepínač, jež by celou obci řidičů přepnul na zimní režim… A někdy to může být i třeba o zásadním rozhodnutí vůbec na vozovku nevyjet.

By: Igráček EFKO

V zimě používejte vždy zimní pneumatiky

Ač ani zimní pneumatiky nejsou všemocné a nevyřeší každou křížovku, jsou to právě zimáky, které jsou základním předpokladem bezpečné jízdy. V zimním období bez nich vyjede na sníh či led jen totální hazardér. Fakta hovoří jasně; na sněhu je brzdná dráha při rychlosti 50 km/hod. na zimních pneu o 8 metrů kratší a na ledu při pouhé třicítce to dělá dokonce až 11 metrů. Zimní pneu však musí být i v patřičném technickém stavu, dezén by neměl být menší než 4 mm.

Zkušení řidiči mají v oku bezpečnou vzdálenost i v zimě

Dodržujte také bezpečnou vzdálenost, a to alespoň 2× větší než v letním období. Když začne vozidlo před vámi na sněhu nebo namrzlé vozovce brzdit, vy logicky začnete také, ale to malé zpoždění, které je obvykle cca 1 s, má v zimě v důsledku zcela jinou brzdnou dráhu. Dalším pravidlem je „vidět a být viděn“, což v zimě bývá dodržet za snížených podmínek viditelnosti často problém.

Doplňte si zimní výbavu
Pak je tu ještě několik zimních vychytávek, při kterých sice nejde o život, ale mohou vám i tak značně znepříjemnit život. Myslete na zamrzání dveří a včas natřete gumová těsnění silikonovým olejem. Také vězte, že rozmrazovač zámků v kastlíku palubové desky vám je nanic. Zkontrolujte a doplňte si i nemrznoucí kapaliny, hodí se také nová škrabka, smetáček či funkční baterka. Od věci nejsou ani funkční startovací kabely, řetězy, ale také kvalitní rozmrazovač na skla.

S přípravou na zimu nemusíte být sami. Renault Retail Group CZ, váš partner ve světě automobilů, vám pomůže ustát zimu nejen s novými vozy Renault, ale i s přitažlivou nabídkou zánovných ojetých automobilů všech značek. Kontaktujte ještě dnes Renault Retail Group CZ a zahřejte se na duši na www.rpz.cz inspirativní nabídkou vozů a služeb.